Најновије

РАТ У УКРАЈИНИ ТЕК ПОЧИЊЕ: Порука председника Чешке

Председник Чешке Петр Павел оценио је као „позитиван преокрет” напредовање украјинских снага у Запорожју, не сматра да је то прекретница у рату у Украјини и упозорио да његов крај није на видику, јер, како је рекао, и Кијев и Москва инсистирају само на својим представама а у свету не постоји шира међународна слога како да се тај сукоб реши.

„Пробијање руске одбрамбене линије не бих назвао прекретницом. Можемо да говоримо о позитивном преокрету, али то је само делић фронта, напредовање неколико километара или десетина километара, а Русија нема само једну линију одбране, већ две, негде и три. Пробој на једном месту на фронту не значи колапс руске армије и победу Украјине”, упозорио је данас Павел у видео интервјуу чешком листу Млада фронта Днес.

Чешки председник рекао је да треба бити обазрив у оцени напредовања украјинске контраофанзиве, наставити помоћ Кијеву, али и да се сме подлећи оптимизму да је крај рата на видику.

„У овом тренутку Русија не жели да разговара или ако жели онда само са онима које сматра својим савезницима. А је не мислим да сада има о чему да се разговара јер председник (Русије Владимир) Путин ставља до знања да полазна тачка за преговоре јесте руски предлог а то је из разумљивих разлога за земље као што је наша неприхватљиво”, рекао је Павел.

Чешки председник упозорио је да би организовање мировног самита у овом тренутку био само „празан гест”.
„За то је потребна воља обе стране у сукобу. За сада и једна и друга сложно тврде да садашњи услови ;не омогућавају никакве преговоре. Истовремено би било потребно да се дође до шире међународне слоге око тога како да се тај сукоб решава. А ни то за сада немамо. Ако би неко хтео да организује мировни самит можда би то привукло пажњу али са горким укусом”, рекао је Павел, преноси Бета.

Он се заложио да дипломатски канали остану отворени јер, како је нагласио, дипломатија не може да се руководи само апсолутним највишим принципима, води се и у земљама које међусобно ратују.

„Доћи ће време, пре или касније када ћемо хтети и са Русијом да успоставимо неки ниво односа а то не може да се ради без амбасадора”, казао је чешки председник о повратку неких западних амбасадора у Москву.

Павел је апеловао такође да Запад посвети више пажње глобалном југу, јер се данас сукоб у свету све више одвија између демократије и аутократије у разним њеним облицима.

„Јасно је да се данас ривалитет помера са идеолошке равни, раније познатог сукоба Истока и Запада, у сукоб између демократије и разних облика аутократије. Између је низ држава које тренутно нису ни овде ни тамо али сигурно су вредне да се тај сукоб за њих поведе”, казао је чешки председник.

АЛАРМИРА МОСКВА! Званично саопштење, спрема ли се паклено оружје?

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА