Најновије

Ускоро: Најбољи мемоари о комунизму:"Заробљени ум" нобеловца Чеслава Милоша

У Лагуниним књижарама од 21. новембра.

Фото: Лагуна

По многима најбољи мемоари о комунизму, „Заробљени ум“ најпознатије је дело Чеслава Милоша, збирка антистаљинистичких есеја које је написао 1953. године, захваљујући којима је стекао велику популарност.

Када је Чеслав Милош 1951. затражио азил у Француској, америчке власти најпре су одбиле да му издају визу за улазак у САД, под притиском пољских емиграната који су сматрали да је комуниста. Тада је замишљен и написан „Заробљени ум“, као анатомија човека у тоталитарном систему, не само у Пољској него и у свим земљама некадашњег Варшавског лагера, па и социјалистичким земљама „са људским ликом“. Али већ у то време са назнакама дволичности ума и у једном новом виду тоталитаризма који се рађа свуда у свету…

 

Према речима проф. др Чедомира Антића, „у једном новом тоталитаризму који се рађа, баш као што је описао Чеслав Милош, показало се да је ’заробљени ум’ цивилизацијски феномен, да је тоталитаризам могућ у постидеологијском свету. Можда је специфичност тоталитаризма нашег времена што је успостављен у фази опадања једне читаве цивилизације“.


„Заробљени ум“ у продаји је од уторка 21. новембра у свим Делфи књижарама, Лагуниним клубовима читалаца, онлајн књижари delfi.rs, као и на сајту laguna.rs.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Филантропи из европе

Звоњење на вратима.Човек отвара врата и види на прагу како стоји особа са киселим изразом ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА