Најновије

НОВА ТАКТИКА ИЗРАЕЛА: Повлачење због Либана!?

Израел повлачи део војних снага из Газе како би се више усмерио на циљане операције против Хамаса, рекао је неименовани израелски званичник за Ројтерс.

Како је додао, део резервиста биће враћен у цивилну службу како би помогли економији земље која се у новој години припрема за дужи сукоб. Званичник је изјавио да ће се рат у палестинској енклави наставити док Хамас не буде уништен, додајући да ће се део трупа које се повлаче из Газе припремати за могући други фронт у Либану. 

Од покретања офанзиве у Гази, израелски званичници најавили су да ће водити рат у три фазе од којих је прва била интензивно гранатирање како би се припремио терен за копнене снаге и цивили приморали да се евакуишу. Друга фаза је почела 27. октобра са уласком израелских војника у Газу, а како су трупе и тенкови преузели контролу над већим делом Газе, упркос томе што Палестинци и даље нападају из заседа и скривених тунела и бункера, војска се припрема за трећу фазу рата, рекао је Ројтерсу израелски званичник.

"Она ће трајати најмање шест месеци и укључиваће интензивну мисију чишћења терориста", рекао је званичник додајући да још увек нико не говори о "голубовима мира".

Израел је регрутовао 300.000 резервиста за овај рат, према проценама око 10 до 15 одсто своје радне снаге. Неки су убрзо демобилисани, али извори из владе наводе да између 200.000 и 250.000 и даље служе у војсци. Званичник је истакао да је повлачење дела трупа фокусирано на резервисте и циљ је да ојача израелску економију.

Израел је регрутовао 300.000 резервиста за овај рат, према проценама око 10 до 15 одсто своје радне снаге. Неки су убрзо демобилисани, али извори из владе наводе да између 200.000 и 250.000 и даље служе у војсци. Званичник је истакао да је повлачење дела трупа фокусирано на резервисте и циљ је да ојача израелску економију.

Он, међутим, наглашава да ће део војника који ће бити повучени из Газе на југу бити пребачени на северну границу са Либаном, где припадници Хезболаха размењују ватру са Израелом као вид подршке Хамасу. 

Израел је упозорио да ако се Хезболах не повуче, прети сукоб пуних размера у Либану. 

"Неће бити толерисан наставак ситуације на либанском фронту. Надолазећи шестомесечни период је кључни тренутак", рекао је званичник, додајући да ће Израел пренети сличну поруку изасланику Сједињених Америчких Држава који води дипломатску мисију у Бејруту.

Подсећа се да је у нападу Хамаса на Израел 7. октобра погинуло око 1.200 људи, 240 их је узето за таоце, а 129 њих је и даље заточено у Гази.

Рат Израела и Хамаса довео је до невиђеног разарања, а палестински здравствени званичници пријавили су да је до сада погинуло готово 22.000 људи од којих су већина цивили. Израел је саопштио да је убијено више од 8.000 припадника Хамаса, сугеришући тиме да је Хамас задржао кључне људе. Процене Израела пре сукоба биле су да Хамас има око 30.000 бораца. 

Израелска војска саопштила је да је до сада погинуло 174 израелска војника, од којих су многи резервисти, као и да је деветоро њих страдало на граници с Либаном.

Прочитајте ОВДЕ о плановима прозападне опозиције у Србији 

Извор: РТ Балкан 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА