Најновије

РАСПРАВА О МИРУ? Чудна формула Зеленског, Песков има поруку за њега

Тренутно се око „формуле мира“ украјинског председника Владимира Зеленског одвијају тешко објашњиви процеси , док разговор о плану Кијева без учешћа Русије изгледа веома чудно, изнео је званичник Кремља Дмитриј Песков данас у разговору са новинарим.

„За неке мировне процесе овде још увек постоји празнина. Видите потпуно необјашњиве процесе под овом формулом мира Зеленског: комбинација земаља која разговара о некој ефемерној формули мира без учешћа Русије је веома чудан процес“, рекао је Песков.

Такозвану формулу мира предложио је Зеленски у новембру 2022. Састоји се од 10 тачака, чија ће имплементација наводно помоћи да се оконча сукоб.

Блумберг је, позивајући се на изворе, известио да је у децембру 2023. у Саудијској Арабији одржан тајни састанак Украјине, њених савезника Г7 и мале групе земаља са глобалног југа, током којег је Кијев покушао да придобије подршку њеним условима за мировне преговоре са Руском Федерацијом, али није постигнут озбиљан напредак. Међу учесницима су били званичници Индије, Турске и Саудијске Арабије.

Шеф руског министарства спољних послова је у децембру такође известио о овом састанку о такозваној формули мира Зеленског, уз напомену да је одржан у потпуној тајности. Истовремено, министар је нагласио да блиски савезници и истомишљеници Русије који су у томе учествовали „нису обећавали никоме да ће од нас чувати било какву тајну о питању које се тиче Руске Федерације“.

Он је такође назвао Зеленског „формулу мира“ плодом болесне маште . Истичући да је његова суштина враћање Русије у границе из 1991. године, а не енергетска и прехрамбена безбедност Украјине. Осим тога, министар је све покушаје Запада да доведе Кијев до победе у сукобу назвао преваром.

ШТА СЕ ДАНАС ДЕШАВАЛО НА ФРОНТУ: Извештај свих напада обе војске (МАПА)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА