Најновије

"ВАШИНГТОН ПОСТ": Пораз Украјине био би крај глобалног лидерства Америке

Последице прекида америчке помоћи Украјини биле би једноставно катастрофалне. Руска победа не само да би угрозила савезнике САД у источној Европи, већ би послала и опасан сигнал Северној Кореји и Кини и указала на слабости Запада, упозорава „Вашингтон пост”.

Аутор чланка Мак Бут наводи мишљење политиколога Алине Пољакове, која предвиђа да „ Украјинци неће престати да се боре, али ће на крају изгубити рат без подршке САД “.

Војни пораз Украјине уједно подразумева да ће се Русија приближити НАТО-у и Европској унији, а то је искрено речено значи - крај глобалног лидерства САД.

Осим тога “Вашингтон пост” неуспех САД да подрже Украјину оцењује као „ највећу спољнополитичку грешку САД барем од инвазије на Ирак 2003 .

Усавршавање оружја, проширење домета и ефикасности руске артиљерије и дронова, као и густина руских минских поља, осудили су на пропаст украјинску контраофанзиву.

Ако неједнакост у могућностима украјинске и руске војске настави да расте, што је неминовно ако престане америчка помоћ, Украјина ће се суочити са могућношћу руског продора.

Саговорници које цитира амерички лист упозоравају да ће Русија моћи да напада Кијев до 2025. године, а украјинске снаге ће се до тада срушити.

А ако Сједињене Државе очекују да ће Европа уместо њих да помогне Украјини, онда ће у суштини морати да исцрпе сопствене резерве, пошто је после завршетка Хладног рата „потенцијал одбрамбене индустрије атрофирао са обе стране Атлантика.”

СКАНДАЛ НА ЦРВЕНОМ ТРГУ У МОСКВИ: Викао "Слава Украјини", полиција...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА