Најновије

ПОКУШАЋЕ И СРБИЈУ ДА УВУКУ У РАТ СА НАТО: Спрема се испровоциран сукоб?

Како истиче овај аналитичар, Срби ће одбијати регутацију, а он би желео да Београд увуче у сукоб са НАТО-ом, што је његов циљ од почетка.

Геополитички аналитичар Предраг Рајић изјавио је за сајт "Косово онлајн" да би Аљбин Курти могао да испровоцира сукоб са Београдом тако што би, у случају да уведе обавезни војни рок, присилио Србе на регрутацију.

"Сигуран сам да ће се Срби на КиМ у наредном периоду суочавати са низом притисака. Срби не признају једнострано проглашену независност КиМ, а извесно је да ће Курти учинити све да испровоцира сукоб. Уколико буде уведен уведе војни рок и ако се реализује оно што се најављује у Приштини, он желети да испровоцира сукоб са Србима тако што ће покушавати да их присилно регрутује. Срби ће то одбијати, а он би желео да Београд увуче у сукоб са НАТО-ом. То је његов циљ од почетка. Требаће нам много мудрости да избегнемо ту замку", поручио је Рајић.

Како истиче овај аналитичар, јачање Косовских безбедносних снага изазива велику забринутост, не само у Србији, већ у региону:

"Курти је већ показао да има претензије ка Северној Македонији. Он има и политичке амбиције у Албанији и у Црној Гори. Његово деловање штети интересима Подгорице, Тиране и Скопља. Курти се поставља као реметилачки фактор у региону", истиче Рајић. 

Аналитичар је нагласио да је формирање КБС противно свим прописима и одредбама међународних уговора, које су потписали покровитељи такозване косовске независности.

"Чак ни по интерним прописима на Косову и Метохији, којих се тобоже Албанци у Приштини придржавају, они не би смели да имају овакве снаге, али су до сада, заједно са својим патронима, показали да не хају много за прописе и да их примењују само онда када то њима одговара. Најбољи пример је чињеница да Куртијева влада ни дан-данас није реализовала пресуду Уставног суда такозваног Косова о враћању земље манастиру Дечани", рекао је Рајић.

Аналитичар је нагласио да ће Приштина наставити да инсистира на томе да КБС дође на север Косова, пре свега да би испровоцирали сукобе са српском заједницом. Рајић указује и да КБС има намеру да набави тешко наоружање, што је велики изазов за безбедност у региону.

"Они су већ почели да раде нешто на том пољу, прошле године од Турске су добили `барјактаре. Ми се трудимо се да на политички начин скренемо пажњу оном делу међународне заједнице који може да утиче на Куртија."

Рајић је коментарисао и улогу Британије на Ким, примећујући да су Британци после изласка из ЕУ далеко активнији у региону: "Они желе да се мало боље позиционирају унутар западног блока. Можда им је циљ да стекну позиције са којих би после могли да тргују са Немачком или Америком за неке друге делове света, где би могли да ојачају свој положај. Није тајна да Лондон има разумевања за амбиције Приштине у разним сферама, па тако и у оној коју можемо да окарактеришемо као војну", закључио је Рајић.

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА