Најновије

ШВАПСКА ВОЈСКА ОПЕТ У ПОЉСКОЈ: Овај пут добродошли!

Пољска нема ништа против да се на њеној територији разместе немачке трупе, уколико то Берлин затражи и уколико би то ојачало источно крило НАТО-а, рекао је данас заменик пољског министра спољних послова Анджеј Шејна, преносе "РИА Новости".

Он истиче да би Варшава подржала било какву сарадњу која би водила јачању источних граница Алијансе, баш као што је то већ учињено у Литванији.

У тој земљи, како је договорено у децембру, Немачка би до 2027. требало да размести једну бригаду, док је пребацивање главних јединица будуће бригаде планирано за 2025. и 2026. годину. У Литванији ће се тако за неколико година налазити укупно 5.000 немачких војника, подсећају "РИА Новости". 

Заменик шефа пољске дипломатије Шејна данас упозорава и да се "не може искључити да би руска офанзива довела до пребацивања фронта на Запад", што би онда могло да доведе до тога да се у Пољској појави још неколико милиона Украјинаца, од којих би највећи део били жене и деца. Већ сада, према писању руских медија, у Пољској се налази око милион и по Украјинаца. 

"То ће за нашу земљу бити огроман терет, и пољско друштво мора да буде спремно за то", истакао је Шејна у интервјуу за "Речпосполита".

Говорећи о европској будућности Украјине, он је поручио да би разговори унутар ЕУ о уласку Кијева у европску заједницу одузели доста времена, будући да су сукоб са Русијом и економски проблеми Украјине главне препреке на путу до њеног уласка у ЕУ.

"Придруживање (Украјине Европској унији) неће се десити тако да буде начињена огромна штета економским интересима Пољске", нагласио је пољски званичник и додао да је сада главни задатак како Варшаве, тако и Брисела, да Кијеву пруже подршку током актуелног конфликта.

"Морамо их подржавати онолико колико је то потребно. То је од животно важног интереса за нас. Нови и важан аспект ове помоћи биће сарадња између војно-индустријских сектора наших земаља. Потребно је да што више оружја и муниције за Украјину долази из пољских фабрика", закључио је Шејна. 

Прочитајте ОВДЕ више о данашњим борбама у Украјини 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА