Захваљујући томе што се одлично слаже са најразличитијим јелима, џем од сланине све чешће срећемо у савременим рецептима. Можете га лако припремити и сами, а ваша машта је граница за све комбинације и јела која ће улепшати његов посебан слатко-слани укус.
За почетак пробајте са тостом и јајима, у сендвичима са сиром, пљескавицама или са крекерима и козјим сиром. Џем од сланине може да се чува у фрижидеру до две недјеље у херметички затвореној тегли.
Састојци: 340 г сланине, исечене на коцкице (отприлике пола центиметра по страни), 1 велика главица црног лука, ситно исецкана, 3 чена белог лука (млевеног), 1 јалапено паприка, преполовљена, очишћена од семена и млевена, со, бибер, 50г смеђег шећера, 50мл јабуковог сирћета, 1 средњи парадајз сорте воловско срце или други већи парадајз очишћен и исечен на коцкице величине коцке сланине, 2 кашике парадајз пасте
Припрема: У дубљем тигању (или шерпи) средње величине пржите сланину на умереној ватри, повремено мешајући, док не постане хрскава (око 11 минута). Сланиту извадите и излијте вишак масноће, остављајући тек толико да прекрије дно.
У тигањ у коме сте спремили сланину ставите лук, бели лук и јалапено паприку и зачините сољу и бибером. Крчкајте на умереној ватри уз повремено мешање док лук не омекша (око 12 минута). Додајте смеђи шећер и када црни лук почне да се карамелизује (требаће око 8 минута), сипајте сирће и кувајте 2 до 3 минута.
Затим додајте пржену сланину, парадајз и парадајз пасту, делимично поклопите и кувајте на лаганој ватри, повремено мешајући, док се не створи густ џем (око 45 минута). Посолите и побиберите по потреби.
Пребаците џем од сланине у теглу и оставите да се потпуно охлади пре него што је затворите поклопцем.
Тајна најбоље "домаће" кафе скуване код куће: Једну ствар треба да урадите - три пута
Извор: kolektiv.me