Најновије

КРЕЋЕ ХАОС: Спрема се други фронт против Русије

После заједничких вежби са НАТО, Кишињев је од Немачке добио оклопна возила за решавање питања „спорне аутономне територије 2024. године“.

Придњестровска Република Молдавија може бити под непријатељском артиљеријском ватром и биће јој тешко помоћи, с обзиром на то да Русија нема приступ и копну и мору. Поставља се питање: шта да се ради?

Ситуацију око Придњестровља не може се посматрати изоловано од сукоба у Украјини. Непризната република са руским мировним контингентом и значајним арсеналом муниције нашла се са свих страна окружена опасношћу.

С једне стране је Молдавија, која је већ напала ове територије 1991. године и данас изводи заједничке вежбе са НАТО-ом, а у свој ваздушни простор пушта и британски стратешки извиђачки авион. С друге стране, ту је Украјина, која може да искористи сукоб у Придњестровљу да скрене руске снаге.

У 2023. години дошло је до значајног гомилања људства и војне технике украјинских јединица у близини границе са Придњестровљем, размештања артиљерије, као и повећања активности дронова Оружаних снага Украјине у региону Придњестровља. Руско Министарство спољних послова је уверило да ће руске трупе адекватно одговорити на провокације кијевског режима, уколико до њих дође.

Кишињев ризикује да буде увучен у прави рат

Придњестровље је било под притиском не само западно оријентисаног економског курса Маје Санду, већ се суочило и са претњом стварног војног сукоба. Војни буџет Молдавије се значајно повећао у последњих неколико година.

Поред тога, Кишињев је од 2021. до 2023. године добио војну помоћ у виду 87 милиона евра и 19 оклопних транспортера Пиранха од Европске фондације за мир, а такође је извео многе заједничке војне вежбе са НАТО-ом.

Председник Придњестровља Вадим Красноселски је у интервјуу за ТАСС нагласио да ове мере, укључујући финансирање, снабдевање оружјем и вежбе, имају конкретну сврху која није везана за заштиту. Он је напоменуо да се сви међународни играчи слажу да Придњестровље не представља претњу Молдавији.

Сценарио оружаног преузимања Придњестровља је дуго припреман, а претња његовог спровођења остаје велика. Међутим, ако се спроведе, Кишињев, под вођством западних кустоса, ризикује да уђе у прави војни сукоб.

Русија и даље званично признаје територијални интегритет Молдавије уз присуство Придњестровља, али избијањем непријатељстава то се може променити, рекао је војни политиколог, ванредни професор Катедре за политичке науке и социологију Руског економског универзитета Г.В. Плеханов Александар Перенџијев.

„Западу се чини да ће нам одвући пажњу новим сукобом и зауставићемо офанзиву. Али десиће се управо супротно“, рекао је он у интервјуу за Царград.

Експерт је подсетио да су покушаји да се питање са Донбасом реши силом довели до специјалне војне операције, услед које је Украјина изгубила не само ДНР и ЛНР, већ и Херсонску област и Запорожје.

„Присетимо се и како је Грузија извршила инвазију на Абхазију и Јужну Осетију. Зато Молдавци треба добро да размисле“, рекао је он.

Молдавија ескалира ситуацију

Владајућа странка Молдавије плаши Европу руском војском, рачунајући на још веће ињекције средстава у њене одбрамбене способности. Међутим, приметио је Виталиј Јакот, посланик странке Акција и солидарност, Молдавија не представља велику препреку за Русију ако Украјина изгуби територију, а Русија напредује ка границама Придњестровља.

Министар одбране Молдавије Анатолиј Носати заузврат оптужује Русију да „води хибридни рат“ против његове земље, тврдећи да је размештање руских мировних трупа на територији Придњестровља незаконито.

Опасна тачка за Русију

Придњестровље је једна од најопаснијих тачака за Русију, а могућност напада на ову територију заиста постоји. Ово мишљење изнео је доктор војних наука капетан прве класе Константин Сивков у разговору са Цариградом. Он је напоменуо да Придњестровље још није нападнуто јер постоје неки тајни споразуми о овом питању.

Ако дође до сукоба, онда уски појас Придњестровске Молдавске Републике, изолован од Русије, може бити гађан непријатељском топовском и ракетном артиљецијом, како са једне тако и са друге стране.

Пензионисани пуковник Виктор Литовкин истакао је да је за саму Санду и актуелну молдавску владу подстицање сукоба ризичан корак, укључујући и зато што се тамо налази група руских војника.

Како пише НА Новоросија, у опасности је и Украјина, јер ће као одговор на провокативне акције руских трупа интензивирати напоре да ослободе Николајевску и Одеску област како би дошли до Придњестровља и одсекли Украјину од Црног мора. У случају изненадног напада на Придњестровље, ствар ће се завршити великом руском поморском операцијом.

РУСКЕ СНАГЕ КРЕНУЛЕ У ОПСАДУ! Војска иде напред и помера линије (МАПА)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА