Најновије

ВУЧИЋ СТРАНИМ ОБАВЕШТАЈЦИМА: Зауставите Куртија!

Разговарао сам сам шефовима неких обавештајних служби, као и са Мирославом Лајчаком, и замолио их да помогну у томе да се заустави Куртијев покушај да уништи дијалог, рекао је председник Србије Александар Вучић који се налази на Светском економском форуму у Давосу.

Како је нагласио, Курти жели да онемогући исплату плата и пензија за наше људе у здравству, просвети, институцијама Србије, што би значило, додаје, не тихи, већ гласни одлазак Срба са Косова и Метохије.

"Надам се да одлазак Срба са КиМ није у интересу, не само Европе, него ни света. Треба да им се омогући да остану да живе у својим кућама, у складу са принципима који су потписани 2015. године, које смо потписали и у складу са новим планом за Заједницу српских општина. Ако неко и то хоће да сруши, онда шта Србима остаје?", рекао је председник.

"Хоћу људима да објасним прво ово: људи мисле да нико не брине о њима када се појаве на нашем аеродрому и када дуго чекају да прођу пасошку контролу. Није то лако ни једноставно решити. Наш аеродром је један од лепших у Европи и он расте. Међутим, ту се створи уско грло и људи су нервозни посебно у летњим месецима. Разговарао сам с тим људима о свим детаљима, упознао их с проблемима", истакао је.

Он је рекао и да је разговарао са председавајућом Савета министара Босне и Херцеговине Борјаном Кришто о јачању сарадње две земље, као и да је потврдио да ће Србија учествовати на сајму у Мостару.

"Биће успостављене линије између Мостара и Београда и ја ћу ићи заједно са нашим новинарима тамо", рекао је он.

Према његовим речима, од јутрос је имао и састанке са шефовима обавештајних служби најважнијих земаља Европе, као и са представницима канцеларије немачког канцелара Олафа Шолца.

Рекао је и да је имао разговор са украјинским министром спољних послова Димитром Кулебом, са којим је дуго разговарао о свим питањима на европском путу Украјине.

"Рекао бих да смо разговарали на пристојном нивоу разумевања. Користан разговор је био", рекао је Вучић.

Рекао је и да људима жели да објасни неке ствари, јер они мисле да нико не мисли на њих када се појаве на нашем аеродрому и када дуго чекају да прођу пасошку контролу.

"Није то лако ни једноставно решити. Наш аеродром је један од пет најлепших у Европи и расте, међутим ту се створи уско грло и људи су нервозни, посебно лети. Разговарао сам са тим људима о свим детаљима, упознао их са проблемима. Ту морају да буду највиши стандарди", рекао је Вучић.

Додао је да ће се ускоро набавити читачи пасоша, али и ултразвук за багаж", рекао је Вучић.

Истакао је да наш народ мора да буде задовољан.

"Најнижа плата запосленог негде на Западу Србије би била 1.000 евра. Замислите како би то снажило и ојачало Србију. Да ли ћемо моћи било шта да се договоримо то је питање за будућност, али је важно да ми саслушамо њих и отворено разговарамо о свему да видимо да ли можемо то да испоручимо, могу ли наше реке и планине да буду чисте. То је посао који није ни данас ни сутра ни прекосутра, већ посао за следећу Владу", истакао је председник.

Вучић је рекао да је разговарао са представницима страних компанија и позвао их да учествују у пројектима које ћемо реализовати до 2027. године и најавио да ће ускоро бити направљена и велика презентација на свим страним језицима.

"Позвао сам компаније да инвестирају у Србију у пројекте које ћемо реализовати до 2027. године. Разговарао сам са још бизнисмена из арапских земаља и позвао их да буду наши гости 2027, као и да пре тога дођу и инвестирају у нашу земљу у обновљиву енергију и све друге области", рекао је Вучић.

Како је рекао, почео је да представља у Давосу, што ће радити и наредних дана, шта ћемо све урадити од 2027. како би могли да нађу свој интерес у томе и учествују.

"Почео сам свима да представљам и направићемо велику презентацију на свим страним језицима тога што ћемо да урадимо до 2027. И онда свако ко се пронађе ту и чије компаније виде интерес су добродошле. Са Мицотакисом сам разговарао и средином фебруара очекујем да дође у посету нашој земљи, око Сретења. Грчке компаније ће такође доћи, које су заинтересоване да учествују у свему томе. Разговарао сам и са представницима јапанских компанија. Из Азије све више инвестиција стиже у Србију и из Кине, Јапана и Јужне Кореје", рекао је Вучић.

Председник је коментарисао и данашње састанке, првенствено оним са Лајчаком.

"Није моје да говорим у име европских ни америчких представника, али разговараћу са свима јер верујем да ће сви разумети о чему је реч. Реч је о покушају укидања дијалога и прогона Срба са КиМ, и то је суштина свега. Мислим да су свесни последица", рекао је Вучић.

Како је истакао, Џим О'Брајан сада има велику улогу и реч о интелигентном човеку.

"Разговор синоћ је трајао дуже од два и по сата. Тиме сам вам све рекао. Он је на пажљив начин саслушао све што сам имао да кажем. Говорио сам отворено и искрено, остало остаје да сачекамо и видимо", рекао је Вучић.

Како је истакао о КиМ је било речи сат времена, а осталим темама су разменили мишљења у остатку сусрета.

Председник је нагласио да су код нас избори завршени, те да сада следе четири године мира и да треба да гурамо земљу напред.

Прочитајте ОВДЕ о удару западних центара моћи на Додика и Републику Српску

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА