Најновије

БЕС ШПАНАЦА ЗБОГ ПАСОША КОСОВА*; Причао са својим мртвим псом, па окренуо Аргентину од БРИКС-а (ВИДЕО)

Питање признања косовских пасоша је очигледно интересантније шпанској јавности него српској, зато што нисам приметио било какве претеране реакције, посебно не од нашег државног руководства. Међутим, у Шпанији је то из дана у дан све битнија тема и десна опозиција оптужује социјалистичку владу ПедраСанчеза да је то само један од корака ка пуном признању тзв. Косова*, рекао је Рајко Петровић, доктор политичких наука са Института за европске студије, приликом гостовања на каналу Прави одговор.

Рајко Петровић (Фото: Јутјуб)

Он је приметио да је ипак, министар спољних послова Шпаније Хосе Марио Алварес објавио да неће бити признања Косова.

- Али ово јесте једна врста прелажења Рубикона, јер сетимо се да ранији премијер Мариано Рахој није хтео да се појави тамо где се појави неко од представника Приштине. Десна опција сматра да се не сме попустити – казао је Петровић.

Он је навео да нема сумње да су вршени велики притисци на Шпанију пре свега од САД, а да је могуће имао утицаја у усмено прихваћен Француско-немачки споразум, према ком Србија признаје пасоше Косова*.

Он је потврдио да ће и албанска мафија са Косова и Метохије сада имати отворен пут за Шпанију, који је за њих атрактивна локација јер ту пристижу бродови са наркотицима из Латинске Америке.

Говорећи о Републици Српској, казао је да у Сарајеву важи правило: „Кадија те тужи, кадија ти суди“.

- Опстанка Српске дугорочно нема без Србије, и то је један од наших националних приритета да сачувамо Српску. Она је јасно одабрала савезнике, ту мислим на Русију. Али имали смо и ситуацију са дешавањима у Гази, где је у Бањалуци зграда Банског двора била осветљена у бојама Израела, док је у Сарајеву градска вијећница била у бојама заставе Палестине. Милорад Додик води изразиту произраелску политику, али и изразиту проруску, и онда се неко пита је ли могуће водити и произраелску и антиамеричку политику – указао је Петровић.

Он је изнео процену хоће ли ће Република Српска прогласити независност. Говорио је о томе како је за председника Аргентине дошао човек који разговара са духом свог угинулог пса, али и шта ће се дешавати у Венецуели, где су ове године избори за председника. Такође и које три земље света имају највише литијума, а Србија није ни близу. Главна битка БРИКС-а и САД ове године ће бити за зељму која је кључна светска нафтна сила.

Опширније о свему сазнајте на каналу Прави одговор.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА