Најновије

КАДА СЕ ОВО ДОГОДИ, УКРАЈИНА ПОЛАЖЕ ОРУЖЈЕ: Један човек ће окончати све

Ако Доналд Трамп победи на председничким изборима у САД, он ће натерати Украјинце да прекину рат или им ускратити сваку помоћ, што ће изазвати егзистенцијалну кризу за НАТО и ЕУ, сматра Иан Бремер, шеф организације за процену ризика Евроазијске групе.

Он је у интервјуу за РТС оценио да су САД економски и војно веома моћна држава, али да је амерички политички систем у кризи, објашњавајући да постоји сукоб између републиканаца и демократа, Трампа и Бајдена, рекавши да су и једни и други непопуларни. кандидати.

– Ако Трамп победи на изборима, Бајден и његови сарадници очекују да ће политизовати правосуђе, пореску управу, Федерални истражни биро и да ће са њима кренути у обрачун, да ће их чекати истраге и затвор. А ако Трамп изгуби, завршиће у затвору – каже Бремер.

Према његовом мишљењу, глобалне последице Трампове победе биће то што ће он натерати Украјину да прихвати крај рата под условима неприхватљивим за Украјинце, а ако одбију, ускратиће им сваку помоћ.

– То ће значити егзистенцијалну кризу за НАТО, за Европску унију, која укључује Пољаке, Балтике, а која се снажно противе Трампу и снажно подржавају Украјину. Други, попут Мађара, могу да кажу хајде да прекинемо везе са Путином и сарађујемо са Трампом – рекао је Бремер.

Говорећи о ситуацији на Блиском истоку, он је изразио мишљење да ће Трамп, ако постане председник, настојати да изврши нападе на Иран и да ће цене нафте расти.

Он у интервјуу за РТС није говорио о глобалним последицама ако Бајден поново постане председник.

Осврнуо се и на одлуку без преседана, како ју је назвао, у Колораду и Мејну да Трамп не може да буде на гласачком листићу за унутрашње партијске изборе.

– Неко би могао помислити – добро, систем тако функционише, али реалност је да ако било који председник у демократском систему покуша да поништи изборе, па се поново кандидује, то је проблем у свакој функционалној демократији, а у Сједињеним Државама то је проблем. није оголило кризу америчке демократије - наглашава Бремер.

Он је навео да верује да смо све ближи сукобу Израела и Хезболаха у Либану и да није могуће да рат који се сада води буде само у Гази.

– Американци и Британци бомбардују Хуте у Јемену, што је значајна ескалација. Такође, израелски ратни кабинет види овај рат као прилику да деградира Хезболах, да му скрене пажњу са границе.

Постоје сви ирански заступници, не само Хезболах већ и шиитске милитантне групе у Ираку и Сирији, а такође имате милионе муслимана у региону и широм света, многи од њих су радикализовани и могу да прибегну насиљу, због насиље које видимо на Блиском истоку. Због свега овога, велика је вероватноћа да ће ситуација на Блиском истоку наставити да ескалира – сматра Бремер.

Он се осврнуо на још један сукоб, онај у Украјини, наводећи да не жели да се Украјина дели јер сматра да то није фер.

– Али не видим да Украјинци имају војни капацитет да врате територије. Руси су спремнији да наставе офанзиву током наредних годину дана, можда две. Украјинци то неће прихватити, јер Украјина подељена на два дела за њих није прихватљив исход, а то значи да ће деловати из очаја, посебно према Русији, што доводи до већег ризика – каже Бремер.

Он је такође додао да Украјина више није приоритет за Америку и њене савезнике, као и да се политика везана за сукоб у овој земљи све више компликује, што је резултат подела у САД и ЕУ и невољности да се троше више новца.

– Надам се да ће Украјинци моћи да наставе ка ЕУ, да ће моћи да се ослоне на снажне безбедносне гаранције Америке и Запада, али то сада иде споро и нејасно је да ли ће САД и њени савезници моћи да понуди тако нешто, пре него што политичке поделе постану превелике – истиче Бремер.

Председник Бајден је до пре само неколико месеци говорио да ће подржати Украјину свим средствима, колико год то било неопходно, додаје он, напомињући да само неколико месеци касније више није сигуран да ли може да добије новац.

- Ово није баш добра порука за европске савезнике. Ово није добра порука за НАТО савезнике. И то је изазов – напомиње Бремер.

Коментаришући чињеницу да ове године гласа више од две трећине бирача у свету, саговорник РТС-а је оценио да су избори колико-толико стабилни свуда осим у Америци. И додао да су ове године, парадоксално, мање шансе за сукоб Кине и Америке, јер то не одговара ниједној страни.

– Остају разлози за трвења Кине и Америке, не само Тајван, већ и контрола извоза у домену високе технологије, питање Јужног кинеског мора, све ће то остати 2024. Али намере да се тим питањима управља више присутни него што су били претходних година – каже Бремер.

ПЛАНОВИ МОСКВЕ НАЈАВЉУЈУ ВЕЛИКИ ОБРАЧУН! Лавров открио шта ће Русија урадити у 2024.

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА