Ове суботе вам доносимо рецепт за домаће мекике. Савршен доручак (уколико их послужите са сиром или павлаком) или посластица (са џемом или кремом) у којој ће уживати сви чланови породице.
Састојци: 500 г брашна, 40 г свезег квасца или 1 кесица сувог, 1 кашичица соли, 1 јаје (може и без тога), око 4 дл млаке воде или мешавине млека и воде, уље за пржење
Припрема: У ванглу ставити брашно помешано са 1 кашичицом соли, додати квасац и уз доливање воде и стално лупање варјачом умесити тесто мекше него за хлеб. Лупати тесто 10 минута док не почну да се стварају клобуци, а тесто да се одваја од зидова посуде.
— Дневне Новине Правда (@NovinePravda) January 17, 2024
Покрити тесто и оставити на топлом да се диже. После десетак минута још једном излупати тесто пар пута и оставити га да стоји док не нарасте до врха посуде. Загрејати уље у мањој дубљој шерпи у коју може да стане само једна мекика. Много је боље пржити мекике у мањем суду јер их можете лепо поливати топлим уљем па ће бити шупљикавије и мање масне.
Кад се уље загреје смањити на средњу температуру и почети са пржењем. Руке сваки пут овлажити водом, захватити тесто величине мање јабуке и мало га развући и спустати у топло уље. Кашиком поливати тесто топлим уљем да се надува и добије шупљине. Пржити мекике по 3-4 минута са сваке стране. Извадити их на упијајуци папир и служити по зељи.
Не бацајте течност од киселих краставаца, ево како можете да је искористите
Извор: coolinarka.com