Најновије

НИЈЕ ДОБРО: НАТО врши припреме за рат против Русије

НАТО ви­ше и не кри­је да се спре­ма за рат с Ру­си­јом. Рат­ни до­бо­ши све гла­сни­је од­зва­ња­ју ши­ром Се­вер­но­а­тлант­ске али­јан­се упр­кос не­у­спе­ху у до­са­да­шњој по­др­шци укра­јин­ском пред­сед­ни­ку Во­ло­ди­ми­ру Зе­лен­ском да по­бе­ди у нај­ве­ћем су­ко­бу у Евро­пи од Дру­гог свет­ског ра­та.

Упо­ре­до са на­ја­вом да ће али­јан­са одр­жа­ти нај­ве­ћу вој­ну ве­жбу од кра­ја хлад­ног ра­та уз уче­шће 90.000 вој­ни­ка, шеф вој­ног ко­ми­те­та НА­ТО-а Роб Ба­у­ер упо­зо­ра­ва Евро­пља­не да тре­ба да се при­пре­ме за то­тал­ни рат про­тив Ру­си­је у на­ред­них 20 го­ди­на.

"Морамо  да схва­ти­мо да се наш ми­ран жи­вот сам по се­би не под­ра­зу­ме­ва. Упра­во за­то тре­ба да се спре­ми­мо на су­коб про­тив Ру­си­је. Мо­ра­мо би­ти спрем­ни на све. Тре­ба ство­ри­ти си­стем ко­ји ће омо­гу­ћи­ти да се ви­ше љу­ди об­у­чи за слу­чај ра­та, не­за­ви­сно од то­га хо­ће ли до ње­га до­ћи или не”, оце­нио је он, а пре­но­си „Те­ле­граф”.

Мо­сква је ви­ше пу­та ис­ти­ца­ла да ни­је прет­ња ни по јед­ну зе­мљу НА­ТО-а, али да ће пра­ти­ти деј­ства ко­ја су по­тен­ци­јал­но опа­сна за ње­не ин­те­ре­се. Ру­ски пред­сед­ник Вла­ди­мир Пу­тин по­ру­чио је ра­ни­је да Мо­сква не же­ли ди­рек­тан вој­ни су­коб са Се­вер­но­а­тлант­ском али­јан­сом, али ако не­ко то бу­де же­лео, они ће би­ти спрем­ни за то.

Глав­но­ко­ман­ду­ју­ћи сна­га НА­ТО-а за Евро­пу Кри­сто­фер Ка­во­ли на­ја­вио је да ће око 90.000 вој­ни­ка уче­ство­ва­ти у ве­жби НА­ТО-а „Стед­фаст де­фен­дер 2024”, нај­ве­ћој у по­след­њих не­ко­ли­ко де­це­ни­ја, ко­ја по­чи­ње на­ред­не сед­ми­це и тра­ја­ће до ма­ја.

"Алијанса ће по­ка­за­ти сво­ју спо­соб­ност да оја­ча евро­а­тлант­ске обла­сти тран­са­тлант­ским кре­та­њем сна­га из Се­вер­не Аме­ри­ке”, из­ја­вио је аме­рич­ки ге­не­рал у Бри­се­лу по­сле дво­днев­ног са­стан­ка ше­фо­ва од­бра­не, пре­нео је Рој­терс.

Тру­пе ће се кре­та­ти пре­ма Евро­пи и кроз њу до кра­ја ма­ја, у ма­не­вру ко­ји НА­ТО опи­су­је као „си­му­ли­ра­ни но­ви сце­на­рио су­ко­ба с бли­ским про­тив­ни­ком”. Пре­ма но­вим од­брам­бе­ним пла­но­ви­ма НА­ТО-а, ње­го­ви глав­ни про­тив­ни­ци су Ру­си­ја и те­ро­ри­стич­ке ор­га­ни­за­ци­је. 

У ма­не­ври­ма ко­ји­ма ће НА­ТО „рад­но” обе­ле­жи­ти 75 го­ди­на од осни­ва­ња уче­ство­ва­ће пе­де­се­так бро­до­ва, од но­са­ча ави­о­на до ра­за­ра­ча, као и ви­ше од 80 бор­бе­них ави­о­на, хе­ли­коп­те­ра и дро­но­ва и нај­ма­ње 1.100 бор­бе­них во­зи­ла, укљу­чу­ју­ћи 133 тен­ка и 533 бор­бе­на во­зи­ла пе­ша­ди­је, са­оп­штио је НА­ТО.

По­след­ње та­ко ве­ли­ке ве­жбе би­ле су „Ре­фор­џер”, то­ком хлад­ног ра­та 1988. са 125.000 вој­ни­ка и „Трај­дент џанк­чер” 2018. са 50.000 уче­сни­ка.

По­тре­бу за рат­ном тран­сфор­ма­ци­јом НА­ТО-а, ко­ју за­го­ва­ра ад­ми­рал Роб Ба­у­ер, оправ­да­ва и аме­рич­ки Ин­сти­тут за про­у­ча­ва­ње ра­та (ИСВ). Пре­ма нај­но­ви­јем из­ве­шта­ју ове ва­шинг­тон­ске ис­тра­жи­вач­ке ор­га­ни­за­ци­је, ру­ски пред­сед­ник спро­во­ди но­ву стра­те­ги­ју за де­ста­би­ли­за­ци­ју Се­вер­но­а­тлант­ског са­ве­за.

Како су­ге­ри­ше овај аме­рич­ки тинк-тенк, Пу­ти­но­ва нај­но­ви­ја ре­то­ри­ка усме­ре­на на бал­тич­ке др­жа­ве, Ли­тва­ни­ју, Ле­то­ни­ју и Есто­ни­ју на­ме­ње­на је по­ста­вља­њу усло­ва за бу­ду­ће еска­ла­ци­је ко­је би мо­гле да осла­бе али­јан­су. По њи­хо­вој про­це­ни, Пу­тин мо­жда на тај на­чин по­ста­вља усло­ве за на­чин ин­фор­ми­са­ња ко­ји би тре­ба­ло да оправ­да бу­ду­ће агре­сив­не ру­ске ак­ци­је у ино­стран­ству под из­го­во­ром да шти­ти сво­је „су­на­род­ни­ке”.

На­и­ме, због по­о­штра­ва­ња за­ко­на о ими­гра­ци­ји у Ле­то­ни­ји за ру­ске др­жа­вља­не Пу­тин је да кри­ти­ко­вао ту зе­мљу, а ра­ни­је и оста­ле бал­тич­ке др­жа­ве, због угро­жа­ва­ња „без­бед­но­сти” Ру­си­је.

„Пу­тин је ду­го ко­ри­стио екс­пан­зив­ну де­фи­ни­ци­ју су­ве­ре­ни­те­та Ру­си­је и ти­ме ба­на­ли­зо­вао су­ве­ре­ни­тет бив­ших со­вјет­ских ре­пу­бли­ка. Ру­си­ја је ду­го твр­ди­ла да има пра­во да за­шти­ти сво­је ’су­на­род­ни­ке у ино­стран­ству’, укљу­чу­ју­ћи ет­нич­ке Ру­се и оне ко­ји го­во­ре ру­ски из­ван гра­ни­ца Ру­си­је”, ка­же се у из­ве­шта­ју с про­це­ном да (ИСВ) још ни­је при­ме­тио ни­ка­кве ин­ди­ка­ци­је да ру­ски на­пад на Бал­тик не­из­бе­жан или ве­ро­ва­тан.

Естон­ска пре­ми­јер­ка Ка­ја Ка­лас пред­ви­ђа да НА­ТО има три до пет го­ди­на да се при­пре­ми за озбиљ­ну вој­ну прет­њу ис­точ­ној Евро­пи ко­ју пред­ста­вља Ру­си­ја.

У ин­тер­вјуу за бри­тан­ски „Тајмс” Ка­ла­со­ва је упо­зо­ри­ла да ће Ру­си­ја ве­ро­ват­но по­ку­ша­ти да при­пре­ми сво­је сна­ге дуж гра­ни­це са чла­ни­ца­ма НА­ТО-а на­кон пре­ки­да ва­тре или па­у­зе у ра­ту про­тив Укра­ји­не. Про­це­на естон­ске ли­дер­ке усле­ди­ла је на­кон не­дав­них вој­них до­би­та­ка Ру­си­је на ли­ни­ја­ма фрон­та у ис­точ­ној Укра­ји­ни док се рат при­бли­жа­ва дру­гој го­ди­ни.

Не­ко­ли­ко европ­ских зе­ма­ља пред­у­зе­ло је ко­ра­ке за ја­ча­ње сво­јих од­брам­бе­них спо­соб­но­сти от­ка­ко је ру­ски пред­сед­ник Вла­ди­мир Пу­тин за­по­чео ин­ва­зи­ју на Укра­ји­ну у фе­бру­а­ру 2022, у стра­ху да би агре­си­ја Мо­скве мо­гла да се пре­ли­је на дру­ге де­ло­ве ис­точ­не Евро­пе. Та­ко је Не­мач­ка не­дав­но по­ву­кла по­тез без пре­се­да­на и трај­но ста­ци­о­ни­ра­ла хи­ља­де вој­ни­ка у Ли­тва­ни­ји на 100 ки­ло­ме­та­ра од гра­ни­це с Ру­си­јом.

Али, ка­ко от­кри­ва­ју про­цу­ре­ли пла­но­ви, чи­ни се да Бун­де­свер зна и ка­ко ће на­вод­но по­че­ти „тре­ћи свет­ски рат из­ме­ђу НА­ТО и Ру­си­је”.

Прочитајте ОВДЕ о стању на фронту у Украјини 

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА