Најновије

НОВА ДИРЕКТИВА ЗА ПОТРОШАЧЕ ВАЖИ И ЗА СРБИЈУ: Ево шта то тачно значи и да ли ће се примењивати

Европски парламент усвојио је нову директиву која штити потрошаче од непоштене пословне праксе, а која обавезује и Србију. Међутим, саговорници Данаса не виде да ће у овој сфери у нашој земљи бити великих промена, све док се држава заправо не посвети заштити потрошача.

У новој директиви ЕУ, тврдње продаваца о еколошкој исправности производа без доказа посебно су наглашене као недозвољене, као и продаја производа са уграђеним недостацима, који због тога краће трају и практично пуцају чим истекне гаранција, као што су мобилни телефони чија батерија нагло ослаби после две године коришћења и слично.

Да би ова директива дефинитивно ступила на снагу, још увек мора да буде одобрена од стране Европског савета и објављена у Службеном гласнику ЕУ.

Након тога, све земље чланице ЕУ имаће две године да то имплементирају у своје законодавство, а то укључује и Србију која је кандидат за чланство.
Како је објашњено, циљ ове директиве је да заштити потрошаче од обмањујућих пословних пракси и да им помогне да донесу бољи избор приликом куповине производа.

Председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић објашњава да су од 2014. године у домаћем праву препознате непоштене пословне праксе, које су унете и у нови закон.

„Непоштене пословне праксе спадају у прекршаје који углавном застаревају и Србија због тога сваке године губи милионе евра. Јер сваки прекршај иде на Прекршајни суд, а сваки предмет застарева после две године“, наводи он.

Одеш на суд да тужиш трговца, он ангажује адвоката који то два пута одлаже, предмет истиче и адвокат окривљеног за то добије минимално 70.000 динара, а тај судски новац иде из државног буџета. Ту ти адвокати највише профитирају“, истиче Паповић.
Он објашњава да ће и вештачка интелигенција створити велики проблем.

„Морамо озбиљније да се посветимо заштити потрошача, посебно у ери доласка вештачке интелигенције где ће бити много злоупотреба. Већ смо имали примере где су злоупотребљени ликови доктора Бранимира Несторовића и Данице Грујичић, где им је вештачка интелигенција скидала глас и имиџ и представљала их као да рекламирају нешто што нема везе са њима, а таквих примера је много са јавне личности“, подсећа Паповић.

Он сматра да су удружењима потрошача сада потребни ИТ стручњаци који ће открити овакве преваре и обавестити потрошаче.

„Не можемо да се изборимо са тим из редовних активности као што су решавање проблема патика, ципела, мобилних телефона, злоупотреба куповине преко друштвених мрежа, непостојећих фирми... имамо списак од преко 600 илегалних трговаца на интернет, само се ми налазимо“, наглашава Паповић.

Што се тиче такозваних уграђених, односно програмираних кварова, наш саговорник каже да смо раније имали прописе који су гарантовали резервне делове.

„Обавеза трговца је била да за робу коју ставља у промет, а за коју је потребан гарантни лист, толике године чува резервне делове, односно да их има. Данас немате резервне делове за телефоне, телевизоре, машине за прање веша и слично“, каже он.

Али, како подсећа, те уредбе су укинуте почетком 2000-их и зато сада имамо проблем.

Председник Покрета за заштиту потрошача Србије Петар Богосављевић истиче да ова директива свакако доноси добре ствари за потрошаче у Европи.
„То би било добро и за нас, под условом да заиста почнемо да примењујемо Споразум о стабилизацији и придруживању, којим смо се обавезали да примењујемо све акте које је усвојила ЕУ“, рекао је он.

Када је реч о непоштеној пракси трговаца, Богосављевић наводи да су могућности потрошача веома мале.

„У Закон о заштити потрошача уградили смо решење које значајно сужава могућности за остваривање права потрошача, посебно одузимањем дела надлежности тржишној инспекцији и стварањем хибридне организације коју формирају Министарство унутрашње и спољне трговине и регистроване организације потрошача у оквиру Министарства.који су се обавезали да неће износити ставове који су у супротности са ставовима Владе Србије и локалних самоуправа“, каже наш саговорник.

Он сматра да је ово добар одговор ЕУ на погрешну политику која је креирана на међународном нивоу и прихваћена у Европи.

„Циљ је да се користе нови производи док могу, после тога никоме се ништа не деси, ауто, рецимо, иде под штампу и слично. Тај део штетног утицаја на животну средину је занемарен. Зато је добро да се за ово залажемо“, сматра Богосављевић.

МУП УПОЗОРАВА ГРАЂАНЕ: У току је превара са СМС порукама, ово су детаљи

Извор: Данас.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА