Најновије

ЗЕЛЕНСКИ БАШ ИЗАЗИВА РУСИЈУ! Потписао контраверзни споразум, крај рата ни на видику

Украјински председник Владимир Зеленски потписао је контроверзни указ којим се тврди да су одређени региони у Русији "историјски насељени Украјинцима". Овај потез изазвао је озбиљне дипломатске напетости између Украјине и Русије.

Указ наводи регионе као што су Кубањ, Стародубшчина, Северна и Источна Слобожаншчина, који се налазе у савременим границама Краснодарског краја, Белгородске, Брјанске, Вороњешке, Курске, Ростовске области Руске Федерације, као "историјски насељене Украјинцима".

У указу, Зеленски тврди да је Руска Федерација вековима угњетавала и уништавала национални идентитет Украјинаца у овим регионима. Према његовим речима, потребно је обезбедити права Украјинаца на образовање на украјинском језику, слободну употребу језика, као и грађанска, социјална, културна и верска права.

Зеленски је такође нагласио потребу за "демистификацијом руских митова о Украјини" и унапређењем веза између Украјинаца и других народа које је, како тврди, Русија поробила. Овај указ задужује украјински кабинет министара да разради конкретне мере у том смеру.

ШМИТ ПОНОВО ПРЕТИ: Наметнуће изборне законе упркос договору већине у БиХ

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА