Најновије

САДА ЈЕ РАТ НЕИЗБЕЖАН! Медведев послао јасну поруку Америци

Заменик председника Савета безбедности Русије Дмитриј Медведев се после речи представника Стејт департмента САД да Русија неће добити назад Аљаску, продату САД у 19. веку, нашалио да је рат неизбежан.

„Према речима представника Стејт департмента, Русија неће добити Аљаску, која је продата САД у 19. веку. Па, то је све. И очекивали смо њен повратак сваког дана. Сада је рат неизбежан“, написао је Медведев на својој страници на друштвеној мрежи Кс.

Додао је насмејани емотикон на крају поруке. "Неће га добити назад"

Портпарол Стејт департмента рекао је раније у понедељак да Русија неће вратити Аљаску, која је продата Сједињеним Државама у 19. веку.

„Мислим да могу да кажем од свих нас у америчкој влади... он (руски председник Владимир Путин) то неће добити назад“, рекао је заменик секретара за штампу америчког Стејт департмента.

Овако је одговорио на питање једног од новинара на брифингу који је тврдио да је Путин наводно потписао декрет којим је продају Аљаске назвао „илегалним“. Истовремено, новинар је помешао датум историјског споразума, наводећи 1983. уместо 1867. године.

Питање је можда било инспирисано председничким указом о издвајању средстава за правну заштиту страних некретнина Руске Федерације, бивше Руске империје и СССР-а у иностранству.

У фебруару прошле године, председник Комитета Кримског парламента за јавну дипломатију и међунационалне односе Јуриј Гемпел предложио је преиспитивање статуса Аљаске. Овако је одговорио на изјаве америчког саветника за националну безбедност Џејка Саливана да би питање Крима могло да буде ревидирано у будућности, упркос ставу Русије да је потпуно затворено.

„Русија неће дозволити да било ко доводи у питање статус Крима. Ово питање је затворено и није предмет расправе. Али статус Аљаске би вредео преиспитати и разумети све правне суптилности коме она с правом припада и поново га вратити Русији“.

Аљаска је најсевернија и највећа држава у Сједињеним Државама, која се налази на северозападу Северне Америке и дели поморску границу са Руском Федерацијом у Беринговом мореузу.

Аљаску је открила руска експедиција 1732. године и била је руско власништво, али је продата 1867. као резултат споразума између влада Руске империје и Сједињених Држава.

СМРТОНОСНА ЗАМКА: У једном нападу убијен 21 израелски војник (ФОТО)

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА