Најновије

МАЛА ТАЈНА БАЛКАНСКОГ БУЏЕТА ЕУ: Русија!

На дебати у Комитета за спољну политику Европског парламента поручено је да ће усаглашавање са спољном политиком ЕУ бити један од услова за доделу финансијских средстава из Плана раста Европске уније.

То значи да државе Западног Балкана не могу да дођу до додатних шест милијарди евра помоћи ако не уведу санкције Русији.

Дејвид Мекалистер, шеф овог комитета рекао је да је Парламент у више наврата наглашавао важност чврстог условљавања у свим претприступним фондовима.

Нагласио је да "мора бити јасно да земље које назадују или стагнирају са основним вредностима и не усклађују се са спољном политиком ЕУ, не могу бити квалификоване за додатно финансирање".

Шеф Генералног директорта Европске комисије за преговоре о проширењу Герт Јан Копман упозорио је да ће тек након што се утврди да су реформе спроведене, доћи до ослобађања финансијских средстава.

"Свака држава", како је објаснио, "имаће посебан коверат".

Такође, постоји и повратни инструмент, према којем Европска комисија има право да затражи натраг средства уколико се докаже да су искоришћена мимо правила.

Како смо већ писали, предуслови за финансирање су повезани са демократијом, владавином права и људским правима.

Међутим, постоји додатни предуслов за Београд и Приштину, а то је да напредују у дијалогу.

"Србија и Косово би морали да испуне одређене услове да би се конструктивно ангажовали на нормализацији својих односа", наводи Копман.

"Другим речима", прецизирао је Копман, "ако једна од две земље не напредује, друга неће бити спутана, под условом да напредује са својим реформама".

Прочитајте ОВДЕ шта је рекао Додик о Републици Српској 

Извор: РТ Балкан 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА