Најновије

ТЕМЕЉИ СРПСКОГ МАНАСТИРА ОГРАЂЕНИ ЖИЦОМ: Осам векова историје "изостављено" (ВИДЕО)

Темељи манастира Богородице Хвостанске, једног од назначајнијих локалитета Српске православне цркве на Косову и древног седишта Хвостанске епископије, ограђени су жицом без консулатације са Епархијом рашко-призренском, а екипа портала Косово онлајн обишла је ову светињу која се налази код села Врело, у општини Исток, настањеног Албанцима.

Богородица Хвостанска (Фотп: Јутјуб)

Замљиште око темеља манастира поравњано је тешком механизацијом и постављена је жичана ограда.

Капија на огради није била закључана, а на самом улазу постављена је табла коју потписује Археолошки институт Косова и на којој је написано да се ради о "црквеном комплексу Студеница". 

Мештани са којима је екипа портала Косово онлајн покушала да разговара о још једном покушају присвајања духовне и културне баштине Српске православне цркве од стране институција у Приштини нису из безбедносних разлога желели да говоре испред камере, али су нас саветовали да без пратње не посећујемо темеље манастира.

Остатке манастира Богородице Хвостанске, или како је мештани зову, Студенице Хвостанске, која се налази на само двадесетак километара од Пећи млађе генерације у Метохији нису никада посетиле, јер како нам је речено, у годинама након бомбардовања долазило је до каменовања и напада на лица која су покушала да обиђу древни манастир.

Један од мештана повратничког села у околини Истока казао нам је да је у питању "манастир у коме је Свети Сава мирио браћу" и остаје нада да ће управо оваква места помирити комшије и два народа.

На још један покушај присвајања духовног и културног наслеђа СПЦ реаговала је Епархија рашко призренска наводећи да је на натпису, који је постављен само на албанском језику, изостављено осам векова историје важног верског седишта.

"Најновији случај коришћења машинерије за постављање ограде око локалитета Богородице Хвостанске без икакве комуникације са Српском Православном Црквом за коју се зна да је једна од њених најважнијих локалитета и постављање натписа само на албанском језику у коме се изоставља 8 векова историје тог важног верског седишта, још један је пример који показује стварне намере и методе косовских власти, које нескривено желе стварање етнички чистог Косова и нестанак Српске Православне Цркве и њених верника", наведено је у саопштењу Епархија рашко-призренске.

Извор: Косово онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА