Најновије

Филм "Лазарев пут" у српско-гркој копродукцији, креће у свој фестивалски живот, премијера на јесен у Београду

Редитељ овог остварења Иван Јовић је режирао и "Завештање", велики архивско-документарни пројекат о страдању цивила у НДХ.

У МТС дворани је 23. јануара одржана специјална затворена пројекција новог филма Ивана Јовића "Лазарев пут". Филм су погледале одабране званице – чланови филмске екипе, новинари и пријатељи филма.

Овом пројекцијом најављена је домаћа премијера на јесен, али и међународни фестивалски пут филма, који започиње одласком на Интернационални филмски фестивал у Непалу, који се одржава од 14. до 18. марта. Филм се нашао у официјелној међународној такмичарској селекцији са још тринаест филмова из Немачке, Јужне Кореје, Ирске, Кине, Јапана и Индије.

"Лазарев пут" има статус међународне копродукције између Србије и Грчке. Сниман је током 2021. и 2022. године у Новом Саду и на грчким острвима Санторини и Фолегандрос. Током 2023. урађена је постпродукција филма која је укључивала компоновање и снимање оригиналне музике у Атини. Музику потписује један од најпознатијих европских композитора класичне музике Василис Цабропулос, а изводе је музичари Атинског симфонијског оркестра уз вокалну солисткињу Нектарију Каранци.

У раду на "Лазаревом путу" окупљена је међународна филмска екипа из Србије, Грчке, Словеније и Хрватске. У главним улогама појављују се Иван Босиљчић, Небојша Дугалић, Жарко Радић и Јудита Франковић Брдар. Ивану Јовићу ово је други дугометражни играни филм, након филма "Исцељење" који је овенчан низом награда на међународним и домаћим филмским фестивалима. Поред тога, Иван Јовић је режирао и "Завештање", велики архивско-документарни пројекат о страдању цивила у НДХ.

Филм "Лазарев пут" прати судбину уличног уметника Лазара (Иван Босиљчић), који покушава да се избори са бирократским проблемима на малом медитеранском острву, у жељи да се након више година путовања коначно врати кући. Лазарев пут је по жанру артхаус мистерија. Снимљен је на грчким локацијама од којих се неке по први пут појављују на филму, док је за потребе снимања у Новом Саду сценографски тим преуредио лагуме Петроварадинске тврђаве у ентеријере бирократије кроз коју се главни јунак пробија током радње филма.

Поред филма, редитељ Иван Јовић је најавио и књигу "Дневник Лазаревог пута" која укључује збирку есеја о етапама креативног процеса у раду и разговоре са сарадницима, представљајући у домаћој кинематографији јединствен концепт праћења рада на неком филмском делу.

Домаћа премијера заказана је за 18. септембар. Дистрибутер филма је МегаЦом филм, а поред Терирем продукције као главног продуцента, филму су копродукцијски допринели ГроупМ Мотион Ентертаинмент - Белграде оффице, Ливинг Пицтурес из Београда и Виеw Мастер Филмс из Атине.

Добро се добрим враћа: Утицај добрих дела на људско тело

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА