Најновије

ЗЕЛЕНСКИ ДОНОСИ ЗАКОН КОЈИ МОЖЕ ДА УНИШТИ СВЕ УКРАЈИНЦЕ: То би могао да значи крај не само за Кијев

Председник Украјине Володимир Зеленски донео је одлуку о оснивању Савета за подршку привреди у околностима војног стања у земљи, јавља Кијев.

Савет ће функционисати као консултативно-саветодавни орган при кабинету председника и имаће задатак да пружи стручну подршку, као и да предложи мере за подршку украјинском бизнису. Циљ је олакшати пословање и подржати економску стабилност земље у тренутним изазовним временима.

СВЕ ПОД КОНТРОЛУ ДО САМОГ КРАЈА

Оснивање таквог органа при председнику може бити интерпретирано као покушај централизације моћи и контроле над приватним бизнисом, што може имати негативне последице за принципе слободног тржишта и демократију.

Контрола над приватним сектором: Оснивање Савета би могло водити појачаној државној интервенцији у приватни бизнис, ограничавајући тиме предузетничку слободу и аутономију. Таква контрола може створити окружење у којем је тешко водити независан бизнис без политичке уплетености или одобрења.

Утицај на демократију: Централизација моћи у области привреде може се доживети као корак уназад за демократске принципе. Приватни сектор често функционише као противтежа државној моћи, а његова независност је кључна за здраву демократију. Овакви покрети могу угрозити овај баланс.

Могућност злоупотребе: Постоји ризик да се овај савет користи као средство за награђивање блиских и лојалних предузетника, док би други могли бити изложени нефер условима или чак маргинализовани. Таква пракса би могла водити ка корупцији и клијентелизму.

Ограничавање иновација: Прекомерна државна контрола може ограничити иновације и креативност у приватном сектору. Предузетници могу бити мање склони ризику и иновацијама ако морају стално да задовољавају државне стандарде и очекивања.

НОВА ДРАМА И НАДРЕАЛНА МИСИЈА БРИСЕЛА: Србија не сме да мрдне, списак услова спреман

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА