Најновије

ФИЈАСКО НЕМАЧКЕ ВОЈСКЕ: Испливао тајни извештај, Бундесвер у проблему

Нова јуришна пушка немачке војске није довољно прецизна и не може се са сигурношћу рећи да ће исправно функционисати у борби. Ово се наводи у поверљивом извештају који преноси британски Телеграф.

„Њемачке оружане снаге биле су принуђене да снизе стандарде тестирања за своју пушку Г95А1 након што је пала на тесту користећи стандардну војну муницију“, наводи се у извјештају који је Бундестагу послао њемачки уред за ревизију.

Тренутни тестови у лабораторијским условима показују да оружје не испуњава војне стандарде када је напуњено бојевом муницијом, према прегледу који је први открио часопис Спиегел.

„Војници је потребна јуришна пушка која је довољно прецизна у стварним условима са бојевом муницијом. Министарство одбране то више не може да обезбеди због измењеног уговора са произвођачем оружја“, додаје се у извештају.

Одељење за војне набавке Бундесвера дозволило је произвођачу оружја Хецклер & Кох да тестира оружје користећи цивилну муницију уместо истих патрона које користи војска. Такође су дозволили тестирање на собној температури уместо на екстремним температурама.

Пушка је наручена као замена за Г36, такође произвођача Хецклер & Кох, који је током свог радног века био покварен скандалима. Г36 је углавном направљен од пластике, али су немачки војници који су служили у Авганистану почели да се жале да је њихово оружје изгубило способност да прецизно пуца након непрекидне ватре.

Истрага Министарства одбране открила је да се током пуцања пластични канал у коме се налази цев загрејао и постао мекан. Истраживање Бундесвера из 2015. показало је да само 8 одсто немачких војника верује свом оружју, а Урсула фон дер Лајен, тадашња министарка одбране, рекла је да је Г36 сумњивог квалитета.

Немачка војска, која броји 180.000 војника, требало би следеће године да почне да добија ново наоружање. Најновији проблеми са малокалибарским оружјем долазе у тренутку када актуелни министар одбране Борис Писторијус признаје да је земља лоше припремљена за рат.

„Немачки војници нису забринути због дискутабилне тачности новог оружја. Немачке елитне трупе КСК биле су опремљене пушкама Г95А1 и нису имале притужби“, известио је Шпигл.

Немачки министар одбране, који је на функцији годину дана, обећао је да ће припремити војску за рат након што су се појавили извештаји да Бундесвер има довољно муниције за само два дана рата.

Међутим, његови покушаји да трансформише одбрамбене снаге, оштећене склеротичном бирократијом и застарелом опремом, до сада нису дали веће резултате, пише Телеграф.

МОСКВА ЖЕСТОКО ЗАПРЕТИЛА: Учинићемо све да наши непријатељи нестану са лица земље

Извор: Б92.нет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА