Најновије

Како да савладате тај негативни глас у својој глави који вас стално критикује

Овај феномен није необичан; заправо, многи научни радови и чланци баве се овом тематиком.

Сви ми имамо унутрашњег критичара, тај наметљиви глас који нас стално критикује, упоређује с другима и чини да се осјећамо неадекватно. Овај феномен није необичан; заправо, многи научни радови и чланци баве се овом тематиком. Тај унутрашњи критичар не бира своје жртве – он је ту код свих нас, чак и код оних који дјелују самоувјерено и успјешно. Он је тај који нас тјера да сумњамо у себе, који нас стално омаловажава и упоређује, чинећи да се осећамо лоше.

Пристрасност ка негативном

Психолози овог унутрашњег критичара препознају као манифестацију негативне пристрасности. Веровали или не, овај механизам је еволуцијски развијен да нас одржи сигурнима, повећавајући нашу свест о потенцијалним
опасностима. Међутим, у модерном свету, ова негативна пристрасност се често преноси на наше самоперцепције у односима, на радном месту и у другим аспектима живота.

Недавна истраживања указују на то да наша склоност ка негативности може да почне већ са седам мјесеци старости, што објашњава зашто је тешко игнорисати унутрашњег критичара. Да бисмо успоставили равнотежу, потребно је свесно радити на јачању “мишића среће”, како би позитивне мисли имале већу тежину у нашем уму.

Тај глас нисте ви

Важно је схватити да унутрашњи критичар није исто што и ваша истинска личност. Разликовање овог гласа од вашег правог “ја” је кључно. У књизи Џеј Ирли “Фреедом Фром Yоур Иннер Цритиц” (Слобода за вашег унутрашњег

криричара) описано је седам различитих типова унутрашњег критичара, од оног који тежи савршенству до оног који настоји да вас уклопи у одређене друштвене или породичне норме. Препознати и разумети овај глас јесте први корак ка његовом обуздавању.

Промените начин размишљања

Давање имена свом унутрашњем критичару може да буде корисна техника да се дистанцирате од његових негативних утицаја. Овај глас никада потпуно не нестаје, али можете да научите да од њега захтевате више позитивних односа – да буде кориснији, љубазнији, продуктивнији. Када унутрашњи критичар изнесе нешто негативно, питајте га да понуди бољу, конструктивнију мисао.

Навикните се да сваку негативну мисао замењујете с барем две позитивне. Иако је потребно време и пракса да се преброди урођена склоност ка негативности, с временом ће ова техника имати све већи позитиван утицај на ваше емоционално стање.

Упознајте малу Лану Зорјан - има само 15 година и прва је Српкиња добитница “Оскара” у свету класичне музике

Извор: 24седам

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА