Најновије

ПРЕОКРЕТ АМЕРИКЕ: Нова стратегија САД за Украјину не предвиђа повратак изгубљених територија

Сједињене Државе развијају нову стратегију према Украјини, пише Тхе Васхингтон Пост. У њему мењају фокус са покушаја контраофанзиве на дугорочне напоре за јачање украјинске привреде и одбрамбене индустрије. О поновном освајању изгубљених територија више нема говора.

Бајденова администрација развија нову стратегију према Украјини, која ће померити акценат са поновног освајања територије на одбрану и јачање саме Украјине, пише The Vashington Post.

Нови план се оштро разликује од прошлогодишњег, напомиње издање. Тада су САД и њени савезници послали у Кијев тренере и савремену опрему у нади да ће то помоћи Кијеву да постигне успех у контраофанзиви. „Ови напори су пропали“, примећује аутор чланка.

Сада желе да усмере Украјину да задржи своју садашњу позицију, али и да је „ставе на другачији пут да постане много јача до краја 2024... и да је ставе на одрживији пут“, рекао је извор из америчке владе.

Истовремено, њени други савезници такође истичу дугорочну подршку Украјини. И то због, између осталог, „разочаравајућих резултата прошлогодишње контраофанзиве и уверења да ће исти напори довести до истих резултата ове године“. Прошле недеље, Велика Британија је представила свој десетогодишњи уговор са Украјином током посете премијера Ришија Сунака Кијеву. Исто се очекује и од Француске.

Али успех ове стратегије скоро у потпуности зависи од Сједињених Држава, највећег донатора новца и опреме Украјини и координатора мултилатералне акције“, пише публикација. Такође очекују да ће најавити партнерство са Украјином на период од 10 година, надајући се да ће Конгрес ипак одобрити доделу помоћи Украјини.

Према речима америчких званичника, овај документ ће помоћи „заштити, обнови и проширењу украјинске индустријске и извозне базе, као и помоћи земљи да спроведе политичке реформе неопходне за пуну интеграцију у западне институције“.

Запад се нада да Украјина више неће изгубити територију 2024. године. Поред тога, западне владе желе да се Кијев фокусира на тактику дугог домета, укључујући француске крстареће ракете које су обећане да ће бити испоручене у наредних неколико месеци, одвраћање руске Црноморске флоте, ракетне нападе на Крим и саботаже.

Међутим, Зеленски званично инсистира да Украјина настави офанзиву. Али амерички политичари који су се недавно приватно састали с њим кажу да Зеленски сумња како ће његови планови напредовати без помоћи САД.

Ако уз претходну америчку помоћ Украјина није успела да постигне успех у контраофанзиви, онда са мање наоружања – па чак и више. Дакле, украјинска војска већ јача своје позиције дуж линије фронта.

Амерички креатори политике кажу да очекују да ће се рат на крају завршити преговорима. Али према њиховим речима, мало је вероватно да ће се то догодити пре америчких избора, пошто Путин рачуна да ће Трамп победити на њима.

Западни лидери намеравају да у Украјини створе „одрживу” војну силу која може да ради заједно са Западом, као и да јача економију. Али они признају да би са овом померањем фокуса Украјинци могли почети да окривљују своју владу за стагнацију на првој линији фронта. Слично, званичници у западним престоницама су свесни да стрпљење њихових грађана у финансирању рата у Украјини није неограничено.

Бивши аналитичар обавештајне службе ЦИА Ерик Чарамела је приметио: „Мислим да Украјинци разумеју да не постоји сребрни метак, јер су видели тенк од милион долара уништен мином од 10.000 долара. Осим тога, амерички званичници признају да ће привлачење страних инвестиција у Украјину такође захтевати додатне напоре у борби против корупције.

ФИЈАСКО НЕМАЧКЕ ВОЈСКЕ: Испливао тајни извештај, Бундесвер у проблему

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Шта је то малинцизам

Зашто Срби желе у ЕУ? Они ће вам рећи да верују да ће тако боље да живе, јер ће се наћи у ...

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА