Ове недеље вам доносимо рецепт за мекане и сочне путер погачице. Истина је да се не спремају баш толико брзо и једноставно, али - вреди се помучити.
Састојци: 500г меког брашна, 125г маслаца (собне температуре), 70г киселе павлаке, 2 жуманцета, 25г квасца, 1 касичица шећера, 1 касичица брашна, со, 150мл воде
За премазивање и посипање: јаје, сусам, лан или ким
Припрема: У ванглицу за мешење сједините млаку воду, измрвљени квасац, кашичицу шећера и брашна. Добро измешајте и оставите на топлом да надође (око 10 минута). Сипајте половину просејаног брашна у надошао квасац. Додајте жуманца, омекшали путер, павлаку, со и промешајте. Постепено додајте преостало брашно, по потреби уз непрестано мешење док се не добије глатко тесто. Тесто оставите покривено, да надодје (око 60 минута).
Надошло тесто истањите помоћу оклагије на дебљину од 1 цм, модлом за крофне или чашом већег прецника вадите погачице. Плех обложите папиром за печење, преко поређаје погачице. Премжите их умућеним јајетом и поспите сусамом, ланом или кимом. Пеците у загрејаној рерни на 200°Ц док не порумене.
Печене и вруће погачице испрскајте водом и прекријте крпом или фолијом и оставите пар минута да се напаре, како би додатно омекшале.
Извор: Правда