Најновије

''Србија би лакше разговарала са Трампом о питању Косова и Метохије''

Марко Мишкељин из Центра за друштвену стабилност оценио је данас да би, у случају да на председничким изборима у САД победи републиканац Доналд Трамп, када је реч о Србији и питању КиМ имали доста прагматичнији приступ и много лакше разговарали јер би било више разумевања.

Доналд Трамп (Фото: принтскрин)

Он је за Тан‌југ рекао да преизборна кампања у САД свакако утиче на читав свет, јер у овој изборној години са преко 70 изборних процеса, круна свега тога су избори у САД где се бира најмоћнија позиција и додао да би сигурно свака држава волела да некако помогне неком од кандидата. 

"Има ту доста примера унутар Европе, Мађарска је доста активна, сам (премијер Виктор) Орбан у Трамповој кампањи, за разлику од остатка Европе која је активна у кампањи демократа. Што се тиче Украјине, она може очекивати средства оног момента када се демократе и републиканци договоре око границе, а што се тиче Израела, на овај или онај начин ће добити подршку", навео је Мишкељин. 

Коментаришући то што су републикански гувернери у 25 америчких савезних држава подржали Тексас у интензивирању сукоба са савезном владом око илегалне имиграције, Мишкељин је рекао да је ситуација у Тексасу кулминација догађаја из претходне четири године мандата америчког председника Џозефа Бајдена јер долази на наплату чињеница да Америка није контролисала своју јужну границу.

Према његовим речима, оно што је специфично за овај талас миграције јесте да нису у питању само људи из Латинске Америке већ има доста људи и арапског порекла, Азијата, што се, напомиње он, и види на снимцима илегалних прелазака. 

"Читав свет се сјатио без икакве контроле, што свакако представља безбедносни проблем а у изборној години свака страна гледа то да искористи максимално. На крају крајева ова криза на граници јесте основни разлог зашто није дошло до доношења буџета (САД), зашто Украјина и Израел нису добили помоћ", оценио је он.

Говорећи о изјави бившег америчког председника Доналда Трампа да Америку чека велики терористички напад због све већег броја оних који илегално улазе у земљу, Мишкељин је изјавио да ће Трамп сигурно добити политичке поене због таквих изјава, које, сматра он, нису далеко од истине јер су милиони илегалних миграната прешли јужну границу Америке, и нису се задржавали само на југу. 

"Када то све ставимо на папир и видимо да су чак на неким снимцима препознати људи који су били повезивани са ИСИС-ом или Ал Каидом, логика налаже да је реално да то очекујемо", закључио је он.

Извор: Јуроњуз Србија

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА