Најновије

Епархија рашко-призренска: Забрана динара би блокирала живот у српским срединама

Ако се и ова репресивна мера Приштине спроведе, додају они, Космет ће практично постати етнички чиста албанска територија, упозорава Епархија.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Епархија рашко-призренска успротивила се одлуци о забрани динара на Косову и Метохији, апелујући на међународне институције да "зауставе Приштину у потпуном етничком чишћењу Косова".

Одлука приштинских институција која је тренутно одложена, дубоко ће се негативно одразити, не само на српски народ на Косову, већ и на друге мањинске заједнице које користе динар и потпуно ће блокирати нормалан живот у српским срединама.

Епархија подсећа да би забрана динара вишеструко отежала исплата плата, пензија, социјалних примања, донација, стипендија, па и блокирала хуманитарни рад од кога зависе посебно социјално најугроженији. Уз то би, забраном динара било онемогућено нормално финансирање здравствених и школских институција на којима почива живот у срединама насељеним Србима, а све би се тешко одразило на живот Српске православне цркве.

"Нажалост, косовске институције не само да су онемогућиле повратак нашег прогнаног народа у своје домове, већ активно подстичу даље исељавање Срба полицијском репресијом, селективном применом закона, насилном апропријацијом српске духовне и културне баштине, негирањем српског идентитета и права на живот. У оваквим околностима може се сасвим јасно рећи да је у току отворени процес етничког чишћења преосталих Срба на КиМ, који се спроводи институционалним и полицијским методама", наводи се у саопштењу Епархије.

Ако се и ова репресивна мера Приштине спроведе, додају они, Космет ће практично постати етнички чиста албанска територија, иако са ње тренутно више одлази косовских Албанаца.

Епархија поручује и да би погоршавање већ постојеће кризе новим провокацијама неизбежно довело до даље ескалације међуетничких односа и потпуно блокирало сваки даљи дијалог.

"Косовским Србима наметнута је улога таоца које Приштина свим методама третира као грађане другог реда и отворено непожељно становништво, вероватно у нади да ће Београд под таквим уценама направити политичке уступке", додаје се у саопштењу.

Ова логика, указује Епархија, не само да неће довести до решавања проблема, него ће их још више отежати за све.

"Апелујемо на међународне представнике, с обзиром да нашу Цркву косовске институције већ потпуно игноришу и излажу отвореном прогону, да зауставе даљу ескалацију која може да угрози цео Балкан и самим тим Европу. Политика уцена, етничке репресије, селективне примене закона, полицијска метода принуде и застрашивања никада нигде није довела до стварања стабилног друштва, већ друштво које почива на таквим темељима бива економски и политички изоловано уз све интензивније негативне демографске трендове", поручили су из Епархије.

Извор: РТ Балкан

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА