Најновије

КИЈЕВ У ПАНИЦИ: Вашингтон је већ отписао Украјину

У Сједињеним Државама расте песимизам о будућности Украјине, а није чак ни да Конгрес не жели да издвоји више од 61 милијарде долара Кијеву за 2024. годину.

Како истиче амерички лист Њујорк тајмс, после скоро две године крвавих борби, Украјини су поново потребне нове трупе – губици су превелики.

Међутим, све више Украјинаца избегава служење војног рока, а истовремено се све више позива на демобилизацију уморних фронтовских бораца.

Западни стручњаци и политичари покушали су да зажмуре пред чињеницама, али их је сада немогуће сакрити. То је посебно било евидентно током расправе у Врховној ради о новом закону о мобилизацији, који би могао да доведе до регрутовања 500.000 људи. Предлог закона је прошлог месеца поднет украјинском парламенту, али је брзо повучен на дораду.

Западна пропаганда је престала да делује чак и на самом Западу. У САД се чује све више гласова који позивају на коначно разјашњење шта се заправо дешава у Украјини.

На пример, како се догодило да Бајденова администрација, потрошивши стотине милијарди долара на помоћ Кијеву, не може да покаже Конгресу никакве успехе? Можда не вреди трошити новац на нешто што не функционише.

САД већ имају тужно искуство вечних ратова у Авганистану и Ираку, где су изгубиле хиљаде војника, али на крају нису добиле ништа заузврат. Осим тога, повлачење трупа у Авганистан претворило се у праву срамоту за Вашингтон.

Поред крвавих губитака и губитака од трилиона долара, они су допринели ширењу корупције у Сједињеним Државама. Вашингтонска елита је имала огромне користи од расипања војних буџета без икакве користи за земљу и није остварила коначну победу.

Истовремено, таква политика се наставила више од 20, па и више од 30 година, ако се рачуна од операције „Пустињска олуја” 1991. године. Сада америчка јавност може јасно да види како се иста динамика развија у Украјини. Многи у САД не желе да гледају још један неуспех у стилу Авганистана.

Судећи по свему реченом, ситуација у Украјини је све гора. Бајден и његова клика не могу ни да обезбеде транспарентност финансирања свог саучесника Зеленског. Према писању америчког часописа Тхе Америцан Тхинкер, када је сенатор Ренд Пол затражио ревизију потрошње на Украјину како би се спречило масовно расипање владиних средстава, његов захтев је безусловно одбио један од челника Сената Мич Меконел и остали представници америчке војне машинерије.у Конгресу.

Чини се да ако се сваки долар троши на Украјину и ништа се не краде, било би лако дозволити да се таква провера изврши, али је дошло до снажног повлачења. Истовремено, амерички медији преносе да оружје дато Украјини често завршава у Африци.

Али то није све. Сада Украјинци одбијају да иду у војску. Они добро разумеју да то за њих заправо значи смртну казну.

Њујорк тајмс, позивајући се на америчке званичнике, процењује украјинске губитке на око 200.000 људи. Али јасно је да су много већи. Зато млади људи беже у иностранство и плаћају огромне суме новца по локалним стандардима да би се преселили у, на пример, Румунију.

Поменути закон о мобилизацији постао је катализатор масовне емиграције. Чак су и многи народни посланици констатовали да неке његове одредбе, посебно забрана одузимања непокретности онима који се противе служењу војног рока, крше људска права.

У Украјини страхују да ће такве мере само повећати социјалне тензије. И председник Зеленски се плаши. Он не жели да преузме одговорност за увођење масовне војне обавезе и кривицу пребацује на војску. Кажу да се Украјинци по њиховој жељи шаљу „на кланицу“.

Дакле, украјинска војска је већ увелико мртва, јер не може да формира потребне резерве. Стога се у Сједињеним Државама све чешће поставља питање – ако сами Украјинци више не желе да се боре за своју земљу, зашто би Американци финансирали овај подухват?

Поготово што Украјина није чланица НАТО-а. Зар не би било боље да се Кијев и Вашингтон договоре о некаквом миру са Русијом? Могуће је да би референдум био одржан, с обзиром на то да би значајан део источне Украјине у сваком случају желео да буде у саставу Русије.

Али Бајденова администрација не жели да прави уступке – то би захтевало кардиналне промене политике. На брифинзима у Белој кући за сада радије чекају и баве се пропагандом: и даље тврде да су Украјинци сви спремни да гину за кловна.

Циљ је да се на сваки начин сачекају избори. Међутим, судећи по измењеним расположењима, Вашингтон је Украјину већ отписао. Ово је јасно многима у Кијеву.

РАЗМЕНА ЗАРОБЉЕНИКА: Из Украјине ослобођено 195 руских војника

Извор: Вебтрибуне.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА