Најновије

МАЂАРСКИ ГЕНЕРАЛ ПРЕУЗИМА КОМАНДУ У БиХ: Смена у операцији Алтеа

Генерал-мајор мађарске војске Ласло Штиц преузео је ове године команду над Операцијом Алтеа, мировном мисијом Европске уније у Босни и Херцеговини.

Мађарска (Фото: НАТО)

Штиц је истакао да ће војска интервенисати у земљи само уколико полиција не буде могла да осигура мир, као и да је корен проблема у Босни и Херцеговини оружани сукоб 1990-их година.

Он је за мађарски канал М1 изјавио да су се оружане снаге те земље већ доказале у мисији КФОР-а на Косову 2021. године, а да је ово први пут да ће један мађарски генерал предводити ЕУФОР, преноси "Хангари тудеј".

"Крајњи циљ је да се српски и хрватски делови интегришу, да могу да сарађују и буду спремни за улазак у Европску унију", закључио је Ласло Стиц.

Операција Алтеа, званично позната као ЕУФОР (Снаге Европске уније у БиХ) су међународне снаге које делују под надлежношћу Савета Европе.

Војна операција почела је 2. децембра 2004. године, девет година након рата у БиХ, са главним задатком мировне мисије у Босни и Херцеговини.

Након одлуке Политичко-безбедносног комитета Европске уније, Мађарска је у јануару 2024. преузела вођство над мисијом, наводи "Хангари тудеј".

"Војни ризик је секундаран, мисија ЕУ ће интервенисати само ако полиција БиХ не може да обезбеди мир. Али ситуација може да ескалира у било ком тренутку, као што се десило на Косову прошлог маја. Зато је важна међународна војна сила, која треба да буде непристрасна и поуздана, са превентивним средствима ако је потребно", рекао је генерал Штиц.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА