Најновије

Грађани могу да забране трговцима да их зову, не и странкама

Од петка грађани у Србији могу да се упишу у регистар "Не зови" и тако спрече трговце да им нуде робу или услуге преко телефона. Казне за кршење одредбе су папрене. Али, забрана не важи за анкетаре и политичке странке, пише Време.

Кол центар (Фото: Pixabay)

Кад неко зове са непознатог броја, никад се не зна да ли је нешто хитно и битно, или зову из неког кол-центра. Да продају политичку партију или други производ или услугу.

Међутим, сада људи у Србији могу да се упишу у регистар "Не зови" ако не желе да примају телефонске позиве, СМС и поруке преко апликација ради продаје производа и услуга, саопштено је на сајту Министарства трговине.

Сви оператери мобилне и фиксне телефоније обавезни су да ту услугу омогуће својим корисницима.

Упис у регистар може да затражи само корисник телефонског броја, и то преко апликације, електронским путем или подношењем захтева у пословним просторијама оператера.

Високе казне

Формирање регистра "Не зови" обавезује трговце да, пре него што позову било који број, провере да ли се он налази на листи оних који не желе да примају позиве.

Прописане су и новчане казне за оне трговце који позивају грађане чији су бројеви уписани у регистар. За правно лице је казна 50.000 динара, за одговорно лице у правном лицу 8.000, а за предузетнике 30.000.

Ако ствар буде функционисала у пракси, то значи да ће сви који нуде робу преко телефона морати прво добро да провере у регистру РАТЕЛ-а да ли смеју да позову неког грађанина.

Не важи за странке

За кол-центре политичких странака таква забрана за сада није предвиђена. Надаље ће моћи да вас зову и људи који праве анкете и рецимо питају за кога бисте гласали.

- На то се регистар не односи. Ово је такозвани телемаркетинг. Предмет разговора је комерцијала, то јест продаја - рекао је о томе раније за РТС Зоран Николић из Националне организације потрошача Србије.

- Анкете нису потрошачки однос. Потрошачки однос је тамо где имате потрошача који нешто купује и трговца који нешто продаје - робу или услуге - додао је он.

Такође, чак и ако се упишете у регистар, моћи ће да вас зову они којима сте раније дали експлицитни пристанак. Рецимо, ако сте мобилног оператера овластили да вас СМС-ом или позивом обавештава о промоцијама.

Извор: Време

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА