Најновије

УКРАЈИНА ВАПИ ЗА МУЦИЈОМ ЗА ПВО: Дојче веле јавља потпуно расуло у украјинској армији

Крајем прошле године Русија је извела жестоке ваздушне нападе на Украјину дроновима и ракетним пројектилима и док је украјинска противваздушна одбрана успела да обори неке од њих, муниције за системе ПВО нема увек довољно, пише „Дојче веле”.

Украјински председник Владимир Зеленски месецима је упозоравао на масовне руске ваздушне ударе током зиме, али већ током касне јесени, Русија је све више користила дронове, да би 29. децембра извела највећи напад од почетка рата са више од 100 различитих пројектила и читавим ројевима дронова.

Децембар је месец са рекордним бројем од 700 напада дроновима, а циљ напада није био само главни град, већ и велики градови Харков, Дњепар, Одеса, Херсон и Лавов.

Украјина мора да заштити и своје трупе на фронту дугом више од хиљаду километара, као и војне и цивилне објекте дубоко у унутрашњости земље и зато често мора да штеди ПВО муницију.

Скупљи западни ПВО системи обично се користе само против руских ракетних пројектила у унутрашњости земље.

„Ми данас не производимо муницију за противваздушну одбрану, а потребне су велике количине за обарање пројектила и дронова”, објаснио је портпарол украјинског ратног ваздухопловства Јуриј Игнат.

Он указује да су модерне западне ракете, попут оних за америчке ПВО системе „патриот”, скупе, технички сложене и производе се споро.

Осим тога, тренутно готово да нема подршке из САД јер републиканци у Конгресу блокирају додатни пакет помоћи вредан више милијарди долара. Остаје тајна колико Украјина још има противваздушних ракета, преноси РТ Балкан.

РУМУНИЈА УБРЗАВА РАДОВЕ - ХОЋЕ У ЛУКЕ! Директно ка Украјини, заобилазе Пољску, Мађарску и Словачку (МАПА)

Извор: Политика.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА