Најновије

СКАНДАЛОЗНА ТВРДЊА ЕУ: Прослава Дана Републике Српске незаконита

Стано је напоменуо како ЕУ доследно позива све политичке актере у земљи да се уздрже од провокативне реторике или деловања.

Прослава дана Републике Српске 9. јануара за Европску унију је незаконита, како је већ раније пресудио Уставни суд Босне и Херцеговине, поручили су из Брисела.

Уставни суд БиХ је у два наврата одлучио да обележавање 9. јануара као Дана РС није у складу са Уставом државе БиХ, подсетио је у изјави портпарол ЕУ Петер Стано.

"Могу само да поновим да Европска унија наглашава потребу да сви актери у БиХ поштују суверенитет, територијални интегритет, уставни поредак, укључујући и одлуке Уставног суда. И као што смо рекли, свака акција која је противна овим принципима довешће до озбиљних последица", поручио је Стано.

Он је напоменуо како ЕУ доследно позива све политичке актере у земљи да се уздрже од провокативне реторике или деловања, посебно оних у РС који доводе у питање суверенитет, територијални интегритет и јединство земље.

Радио слободна Европа подсећа да се у Републици Српској, организује и ове године прославу Дана РС 9. јануара. Уставни суд БиХ својом пресудом од раније није оспорио право на обележавање дана Републике Српске, али је утврдио да празник не може бити обележаван 9. јануара, пише РСЕ.

У доношењу декларације нису учествовали представници Бошњака и Хрвата.

На прослави 9. јануара у Бањалуци је и делегација из Србије, међу њима министар одбране Милош Вучевић и председник Скупштине Србије Владимир Орлић. Такође је присутан и поглавар Српске православне цркве патријарх Порфирије.

Дан РС честитали су и председник Србије Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић.

Коментаришући учешће делегације Србије на прослави, Стано је подсетио како су регионална сарадња и добросуседски односи веома важни принципи, како за ЕУ, тако и за земље које желе да приступе Унији.

"Поступке, изјаве или гестове који негативно утичу на добросуседске односе и регионалну сарадњу, те доприносе политичким поделама, треба избегавати. И по том питању смо били врло јасни. И очекујемо да међународни партнери, укључујући и Србију, буду подједнако посвећени перспективи Босне и Херцеговине као јединствене и суверене земље, чији се територијални интегритет, суверенитет и јединство не доводе у питање", поручио је Петер Стано.

"Према Кривичном закону БиХ, непоштовање пресуда Уставног суда БиХ представља кривично дело. И ово је ствар закона, а не нечијег мишљења", саопштила је 9. јануара америчка амбасада у Босни и Херцеговини.

ДОДИК ОДГОВОРИО МАРФИЈУ И АМБАСАДИ САД: Нисте добродошли у Републику Српску

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА