Најновије

Тешки губици страних плаћеника у украјинским редовима, ево колико их је још остало на фронту (ВИДЕО)

Руски војни извори су крајем децембра 2023. известили о уништењу групе страних плаћеника у области Авдејевке у Доњецкој Народној Републици. Тврдње су биле поткријепљене фотографијама бројних трофеја које су освојили руски војници. Међу трофејима је била ГоПро камера једног од странаца.

Руска војска наставља да објављује видео снимке са ове ГоПро камере, који приказују војне операције страних плаћеника на украјинским линијама фронта током лета.

Руски војни извори дали су детаље операције код Авдејевке, која је резултирала уништењем посебне групе странаца. Група, у којој су били плаћеници који говоре енглески и најмање један украјински војник, покушала је да нападне руске положаје. Напад није успео и група је уништена.

Раније су у области Авдејевке заробљена два америчка војна инструктора и пољски плаћеници.

Руско Министарство одбране је 4. јануара 2024. открило детаље операција и губитака страних плаћеника у редовима Оружаних снага Украјине:

У зони Специјалне војне операције елиминисано је скоро 6.000 страних плаћеника који су се борили у редовима украјинске војске.

Више од 13.500 страних плаћеника стигло је у Украјину током рата.

Више од 8,5 хиљада њих дошло је из Европе, више од 1,7 хиљада из Азије, више од 2,7 хиљада из Северне и Јужне Америке, више од 220 људи из Африке.

Према војном ресору, руске трупе су током своје војне операције елиминисале преко 5,9 хиљада плаћеника, а више од 5,6 хиљада људи напустило је Украјину. Тренутно се у редовима Оружаних снага Украјине бори око 1,9 хиљада страних плаћеника.

Министарство одбране Русије је такође саопштило да су стране државе испоручиле Оружаним снагама преко 1,6 хиљада јединица ракетног и артиљеријског наоружања, више од 200 јединица противваздушних ракетних система, више од 5,2 хиљаде јединица оклопног наоружања и преко 23 хиљаде дронова. 

Према руском Министарству одбране, 54 земље пружају подршку Украјини, уз финансијску помоћ која износи више од 203 милијарде долара.

Руска војска каже да више од 500 сателита САД и земаља НАТО-а ради у интересу украјинске војске. Више од 70 њих су војне и извиђачке летелице, остале су комерцијалне двоструке намене. Такође, више од 20 хиљада терминала сателитског система Старлинк се користи за АПУ за организовање управљања и комуникације.

„Катастрофална грешка САД – Русија постала још моћнија од почетка рата“

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА