Најновије

КОРУПЦИЈА НА ВИСОКОМ НИВОУ: Украјински министар енергетике на удару критика

Критичари кажу да су децентрализоване станице јефтиније и мање рањиве од владиних преференција за велике нуклеарне реакторе.

Уочи треће и најтеже зиме у Украјини од почетка Специјалне војне операције, све је више критика на рачун власти због спорог одговора на руске нападе на енергетску мрежу и приоритета Кијева у обнови инфраструктуре.

Министар енергетике Герман Галушченко нашао се тако на удару критика због одлагања децентрализације производње електричне енергије за две године како би била мање рањива на руске нападе.

Министарство енергетике је тек овог лета почело да предузима кораке ка изградњи мањих електрана, а влада је најавила јефтине кредите за привлачење инвеститора у ове пројекте.

Али критичари кажу да је са тим акцијама требало да се крене 2022. убрзо по почетку СВО и да би до сада стотине мањих гасних станица или пројеката обновљиве енергије могло да буде изграђено у том периоду.

"Министарство енергетике није заинтересовано за децентрализацију. Уместо тога, они су заинтересовани за централизацију, они желе што већи део енергетског сектора, посебно производње, под својим државним компанијама", рекао је за "Фајненшел тајмс" неименовани енергетски званичник.

Галушченко је, кажу стручњаци и званичници, лично лобирао за изградњу великих и скупих нуклеарних реактора, чија изградња траје између седам и десет година. Пре него што је постао министар 2021. године, Галушченко је био потпредседник државне нуклеарне компаније "Енергоатом".

ВИШЕ НИШТА НЕЋЕ БИТИ ИСТО: Израелци ушли у Либан, нападнут и Дамаск, освета стигла у – Багдаду!

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА