Најновије

ЛИБАН ПОСТАЈЕ НОВА ГАЗА: Стварање „Великог Израела“ и могући почетак трећег светског рата

После израелске инвазије Либан, без дилеме, де факто постаје нова Газа, јер, колико год Хезболах био озбиљнији од Хамаса, не може се супротставити оваквом Израелу који има и обучену војску, тенкове, артиљерију и авијацију, каже за Спутњик економиста др Бојан Димитријевић.

Хезболах са друге стране уопште нема противваздушну одбрану, мада гледано из војног угла, Израел није добро прошао у Либану 2006. године у борбама против Хезболаха, подсећа Димитријевић.

Инвазија на Либан – почетак трећег светског рата?

Остаје отворено велико питање како ће се понашати Иран, односно да ли је Израел прешао границу после које Иран мора да интервенише, и шта све после тога може да се закува на Блиском истоку, додаје Димитријевић.

„Непосредни циљ Израела је стварање копнене зоне безбедности да би се теже испаљивали пројектили на сам Израел, и из тог угла гледано, ово је вероватно операција ограниченог карактера. Међутим, као што се види, Израел напада пет земаља – Палестину у Гази, Либан, Сирију, Јемен, па и Иран. Уколико би Иран одговорио не искључујем могућност да неки стварни, дубоки креатори овог рата желе да увуку Иран у сукоб, па онда Сједињене Америчке Државе, па онда и Русију и Кину, што у том случају може да води коначном уобличавању трећег светског рата.“
Очигледно је неко проценио да би по сваку цену требало увући Русију у борбу на два фронта, али и Кину да увуку у рат и тако бисмо имали трећи светски рат у коме Запад рачуна да ће исцрпети Русију и Кину и изаћи као победник, додаје Димитријевић.
Јер, стварни господари овог рата су или далеко иза Атлантика или на британским острвима и они сматрају да се тај рат неће водити на њиховој територији, истиче Димитријевић.

Идеја тзв. Великог Израела

Према Димитријевићу, постоји идеја тзв. Великог Израела који би се простирао између две реке – Нила и Еуфрата, али је тако замишљен тај Велики Израел неостварив.

„Арапско пролеће је по некима било покушај да се заправо контролишу сви ти режими и да на тај начин Израел оствари све своје циљеве. Али неки Велики Израел који би укључивао делове Јордана и Либана, можда и Синај и делове Сирије које већ контролишу, свакако постоји у главама израелских војних стратега и политичара, да би, барем из њиховог угла, они осигурали већу безбедност од тих суседа који су према њима мање или више непријатељски расположени“.
Димитријевић се позива на једног израелског аналитичара који делове Јордана и Либана назива Великим Израелом, уз напомену да су могућа два Велика Израела.

Један у коме би равноправно живели Палестинци и Израелци, и други Велики Израел у коме би сви други народи били почишћени у једној врсти геноцида попут оног ког сада спроводи Нетенјахуова влада, објашњава Димитријевић.

Да ли ће стати Израел?

„Мислим да је циљ, формално, осигурање копнене зоне безбедности. Међутим ако се Израелу буде дозволило, он ће вероватно ићи и даље а за сада не видим ко му се може супротставити. Иран из неких својих разлога очигледно не жели да уђе у рат, можда бар док трају амерички избори. С друге стране Турска је јака само на речима, а арапске земље почев од Египта, Јордана, Саудијске Арабије, Ирака, Емирата не смеју ни да писну. Тако да није искључено ни да је почела реализација тог циља. А није искључено ни да су ово кулисе неког новог великог рата који би био застрашујући за читав свет“, закључио је Димитријевић.

Израелска војска почела је ограничене копнене операције у јужном Либану против Хезболаха. Израелска војска саопштила је да се воде интензивне борбе и да је либанско становништво упозорено да не путује на југ.

Са друге стране, Хезболах наводи да гађа израелске трупе на северу Израела, а Хути положаје Израелске војске у Тел Авиву и Еилату.
Израелска војска јутрос је саопштио да је упад почео синоћ и да је циљ био инфраструктура Хезболаха у бројним либанским селима дуж границе која су представљала претњу израелским градовима. Копненим трупама помоћ су пружале ваздушне и артиљеријске снаге, саопштила је војска, додајући да је операција заснована на плановима које су израдили Генералштаб и северна команда Израелске војске.

УН ПОТВРДИЛЕ: Украјинска војска мучи руске ратне заробљенике

Извор: Спутникпортал.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА