Најновије

ПУЦАЈУ СИСТЕМИ У КИЈЕВУ! Велике чистке на све стране

Реконструкција ресора има за циљ да сузбије нежељени "спољашњи и унутрашњи утицај", рекао је Рустем Умеров

Украјински министар одбране Рустем Умеров отпустио је четири своја заменика, наводећи као разлог неприхватљиве "покушаје остваривања утицаја" на његов ресор.

До "чистке" Министарства одбране Украјине долази услед писања медија да би и Умеров лично могао остати без посла, због наводног сукоба с утицајним шефом кабинета Владимира Зеленског, Андреја Јермака.

Објашњавајући смену својих заменика, Умеров је рекао да његов ресор "затворени периметар" који мора функционисати без спољног мешања. Четворица отпуштених званичника су Станислав Гајдер, Александар Сергеј, Јуриј Џигир и Људмила Дараган.

Гајдер је доведен на позицију прошлог октобра и надгледао је питања институционалног развоја у министарству. Раније је служио у националној агенцији за борбу против корупције, а сада ће прећи на позицију у шефа Умеровљевог кабинета.

Сергеј је по образовању војни инжењер, који је од јула специјалиста за логистику у Министарству одбране. Џигир је раније радио у Министарству финансија и именован је за заменика министра одбране у септембру 2023, када је Умеров дошао на место Алексеја Резникова.

Дараган је била заменица Умерова када је он био на челу украјинске Агенције за државну имовину, а прешла је у Министарство одбране са заједно са њим.

Поред кадровских промена, Умеров је најавио реформе у државној компанији одговорној за међународну трговину оружјем и одељењима министарства за логистику и набавку.

Спекулације о растућим тензијама између Јермака и високих војних званичника, укључујући Умерова и шефа украјинске војне обавештајне службе Кирила Буданова, појавиле подстакнуте су прошлонедељним отпуштањем двојице Будановљевих заменика, што је Умеров наводно наредио без консултација са Будановим. Извори на које се позивају новински медији тврде да би Умеров могао да задржи свој посао ако жртвује неке од својих заменика.

Резников је поднео оставку на место украјинског министра одбране након дебакла украјинске летње "контраофанзиве" прошле године. Његовом одласку такође је претходио низ корупционашких скандала у министарству.

Владимир Зеленски је прошле недеље отпутовао у САД да промовише свој "план победе" против Русије. Предлог је наводно оставио америчко руководство равнодушним, без најављених великих промена политике.

ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Суботички пољопривредници позвани на разговор у БИА

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА