Најновије

УН ПОТВРДИЛЕ: Украјинска војска мучи руске ратне заробљенике

Канцеларија високог комесара УН за људска права је испитала 205 руских ратних заробљеника и њих 104 је изнело доследна и детаљна сведочења о мучењу или другим облицима злостављања у заробљеништву.

Више од половине руских ратних заробљеника које су анкетирале УН је потврдило да су били мучени или малтретирани у заробљеништву, навела је Канцеларија високог комесара УН за људска права (ОХЦХР) у извештају о ситуацији у Украјини.

Од марта 2023. године УН су испитале 205 руских ратних заробљеника, а њих 104 је изнело доследна и детаљна сведочења о мучењу или другим облицима злостављања, што указује на континуирани образац, наводи се у саопштењу.

"Уз неке изузетке, злостављање се углавном дешавало у првој фази притвора", указали су у Канцеларији високог комесара.

Главне методе мучења и злостављања су грубо премлаћивање, укључујући намерне ударце у колена и зглобове, претње смрћу или физичким насиљем и ударе струјом, наводи се у саопштењу.

Приликом мучења руских војника су коришћени разни предмети попут пендрека, дрвених палица, чекића, тактичких рукавица, електрошокера и слично, наводи се у извештају.

УН су саопштиле и да је десет руских ратних заробљеника, од 205 испитаних, рекло да су били изложени сексуалном насиљу као и да им је прећено силовањем.

Злостављачи су оваквим насилним акцијама намерно наносили тежак бол и патњу руским ратним заробљеницима, закључују у ОХЦХР-у.

И раније је Истражна комисија ОНХЦР-а, након истраге у Украјини, потврдила да су украјински војници починили ратне злочине стрељајући и мучећи руске ратне заробљенике. Мисија УН је пријавила 25 случајева злочина украјинских војника над руским заробљеницима.

Притом, Украјина није покренула кривични поступак против својих војника који су стрељали руске ратне заробљенике, упркос томе што је документовано неколико егзекуција, истакао је комесар УН за људска права Фолкер Турк.

СПРЕМА СЕ НОВИ ШТРАЈК: Пропали преговори просветара и владе о повећању плата

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.
[Translate to English:] [Translate to English:]

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА