Најновије

НЕМАЧКА ДАЈЕ ВЕТАР У ЛЕЂА ПРИШТИНИ: Сад може у Савет Европе и без ЗСО

Немачка Приштини даје ветар у леђа тиме што јој „обећава“ чланство у Савету Европе и без формирања ЗСО, чиме обесмишљава ионако полумртав дијалог Београда и Приштине, оцена је саговорника Спутњика.

Амбасадор Немачке у Приштини Јорн Роде изјавио је да није потребно да Приштина формира Заједницу српских општина (ЗСО), већ да је за пријем у чланство у Савету Европе довољно само слање нацрта статута ЗСО на разматрање Уставном суду Косова.

Није изненађење

Др Александар Лукић са Института за политичке студије подсећа да је претходни пријем Косова у Савет Европе спречила Француска управо због чињенице да није формирана ЗСО, и да такав став Приштине утиче на процес дијалога у Бриселу, који је, према његовим речима, ионако полумртав.

„Рекао бих да се преговори на овај начин додатно обесмишљавају надаље, иако су већ обесмишљени. Јер, резултат тих преговора су споразуми које Приштина не схвата озбиљно и које не поштује, иако иза њих стоји Европска унија као гарант. Неформирање ЗСО је само једна од ставки које Приштина није испунила, а да не помињемо терор који Приштина врши над Србима на КиМ и укидање свега онога што има назнаке српске државности на КиМ“, констатује Лукић.

Ни политиколога са Косова и Метохије Александра Гуџића није изненадила изјава немачког амбасадора у Приштини.
Немачка жури због Америке

„Лично, мени је Немачка разумљива, јер то је држава која је покровитељ косовске државности и која се за то отворено залагала од самог почетка. Пракса нас је научила да су и међународна заједница, и косовска страна деценијама уназад постали мајстори за кршење свих преузетих обавеза и споразума када су у питању Срби и њихов положај на КиМ,“ каже наш саговорник.

Гуџић подсећа да од 1999. године имамо низ прекршених међународних договора и споразума од стране Приштине, на шта међународна заједница постојано ћути.

„Ову изјаву немачког амбасадора у Приштини треба посматрати само у контексту наставка политике подржавања и толерисања косовској страни да крши преузете обавезе и договоре,“ истиче Гуџић.

Лукић напомиње да Немачка има само један циљ, а то је да помогне Приштини и то што је могуће пре, посебно пре завршетка избора у Америци.

„Лако је могуће да се ураде неке ствари које неће бити могуће вратити уназад ни ако победи Доналд Трамп, и уколико његова политика према КиМ буде другачија. Иначе, немачка политика према Србији, а самим тим и према Косову и Метохији је очигледна и јасна. О томе доста говори и овај „посао“ око Цефте и промета наше робе према КиМ. Косово је сада у Цефти заступљено само са звездицом без Унмика, што су све делићи којима се заокружује такозвана независност Косова,“ напомиње Лукић.

Формирање ЗСО постала играрија

Поводом Родеове изјаве огласио се и директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и рекао да је „невероватно да ико у политичкој и дипломатској заједници у ЕУ уопште разматра пријем Приштине у Савет Европе, у тренутку када режим Аљбина Куртија спроводи екстензивно правно, политичко и физичко насиље над Србима на КиМ".

Он је додао да императив поштовања људских права и преузетих обавеза мора бити снажнији од сваког једнократног политичког интереса, јер у супротном Европа, релативизујући и пренебрегавајући положај српског народа на АП Косову и Метохији, негира саму себе.

„Уколико Роде мисли да укида тековине дијалога и награђује Приштину за шарену лажу, нека то јасно каже", додао је Петковић.

Приштина је поднела захтев за чланство у Савет Европе 2022. године, а он није разматран у мају ове године, јер су тада Немачка, а посебно Француска и Италија условиле тзв. Косово да крене ка формирању Заједнице српских општина.

Црна Гора раскида споразум са САД о изузећу америчких држављана пред МКС-ом

Извор: Спутник.рс
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА