Најновије

"ПОЛИТИКО" ЗАКЉУЧУЈЕ: Односи НАТО и Русије достигли дно - потребна нова стратегија

Министри одбране НАТО-а састаће се следеће седмице и почети да преиспитују деценијама стару политику алијансе према Русији као одговор на претњу коју представља Кремљ, преноси Политико.
Дугме и решено...

Дугме и решено...

Како оцењује, односи између НАТО-а и Русије достигли су дно након избијања рата пуних размера у Украјини. НАТО је Русију назвао "најзначајнијом и најдиректнијом претњом безбедности савезника". Кремљ тврди да ширење НАТО-а на исток представља егзистенцијалну претњу.

Међутим, упркос промени тона, НАТО и даље задржава Оснивачки акт са Русијом. То је документ потписан 1997. године, шест година након распада Совјетског Савеза, у којем се наводи заједнички циљ "изградња стабилне, мирне и неподељене Европе".

"Земље НАТО-а сада покушавају да`оцртају различите елементе стратегије према Русији и унапреде дебате унутар алијансе које нас воде до тема као што је будућност Оснивачког акта НАТО-Русија... Време је да се развије нова стратегија у смислу специфичних позиција савезника", изјавио је високи званичник америчке владе.

Прочитајте ОВДЕ о борбама код Олговке

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА