Најновије

Руски војни експерт: Циљ НАТО вежби је припрема за нуклеарни рат са Русијом

Генерални секретар НАТО-а Марк Руте рекао је у четвртак да ће нуклеарна вежба Алијансе "Стедфаст Ноон" почети следећег понедељка

Сврха нуклеарних вежби НАТО-а је припрема за ограничени нуклеарни рат у Европи уз употребу америчких тактичких нуклеарних бомби, постављених на авионе ваздухопловних снага земаља чланица Алијансе, које ће се користити за нападе на циљеве у Русији, рекао је Игор Коротченко, главни уредник часописа "Национална одбрана", за РИА Новости.

Генерални секретар НАТО-а Марк Руте рекао је раније ове недеље да ће нуклеарна вежба Алијансе "Стедфаст нун" почети следећег понедељка. Већи део вежбе одржаће се у Великој Британији, Белгији, Холандији и на Северном мору.

"Вежбе обухватају процедуре у вези са преношењем америчких тактичких нуклеарних бомби Б61-13 из складишта у објекте ваздухопловних снаге већег броја држава чланица НАТО-а, које се чувају на аеродромима неколико земаља чланица Алијансе и налазе се под америчком контролом. Када се симулира нуклеарни сукоб са Русијом и ограничени нуклеарни рат у Европи, наведене бомбе се стављају на располагање националним ваздухопловним снагама земаља чланица НАТО-а укључених у сукоб", рекао је Коротченко.

Према његовом мишљењу, у оквиру вежби биће разрађено добијање борбених задатака и планови за гађање циљева на руској територији дуж целе границе са државама НАТО-а.

"То су, посебно, Лењинградски, Московски и Јужни војни округ - у овим регионима Русије, Алијанса ће увежбавати извођење задатака који се односе на пробијање система ПВО, долазак до циљева и извршавање нуклеарних удара", објаснио је руски војни експерт.

Како наводи, такав сценарио предвиђа развој и детаљну разраду свих фаза операције, са изузетком стварне борбене употребе нуклеарног наоружања и уласка у руски ваздушни простор.

"Све ове процедуре имају један циљ - ограничени нуклеарни рат у Европи са наношењем стварних удара америчким тактичким нуклеарним оружјем уз помоћ авиона националних ваздухопловних снага земаља НАТО-а по циљевима на територији Руске Федерације", додаје Коротченко.

Истовремено, истиче он, у случају стварног удара америчким тактичким нуклеарним оружјем по циљевима унутар Русије, чак и да то ураде само европски савезници Вашингтона, требао би извршити нуклеарни противудар ограниченог формата на територији САД.

"Због тога се морају унапред одредити два до три војна циља на америчкој територији, које ћемо погодити као одговор на употребу америчких нуклеарних бомби против Русије. То би требало да разради Генералштаб на нивоу планирања и сценарија борбених дејстава, и што је најважније, да се упише у нову нуклеарну доктрину, о којој се сада расправља и очекује се да ће је потписати председник Владимир Путин", закључио је Коротченко.

Подсећања ради, крајем септембра председник Руске Федерације Владимир Путин саопштио је да је Москва ради на допуњавању своје нуклеарне доктрине и изнео детаље о томе када би, према ажурираном документу, руска војска могла да употреби свој нуклеарни арсенал.

ПАКЛЕНИ РАТ БЕЗ МИЛОСТИ: Руси иду напред, украјинска армија се не...

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА