Најновије

ИТАЛИЈА СТРАХУЈЕ И УПОЗОРАВА: Косово је "потенцијално експлозиван фронт"

Министар одбране Италије Гвидо Крозето упозорио је да поред Блиског истока постоји још један фронт који је потенцијално експлозиван као тај, а то је Косово. Саговорници портала Косово онлајн сумњају у овакав сценарио, али и упозоравају да свака радикализација ситуације у региону може да произведе нове сукобе, пише Косово Онлајн.
Српска војска

Српска војска

Бојазан о новом - европском фронту Крозето је изнео 2. октобра пред комисијама за спољне послове и одбрану Коморе и Сената, током разговора о кризи између Израела и Либана.

Признао је да има страхове од развоја догађаја на територији која је "много ближе Италији, с друге стране Јадрана, на Балкану".

„Крузето је паметан човек, али не видим никакве сукобе иако их Аљбин Курти провоцира свакога дана“, одговорио је председник Србије Александар Вучић.

Премијер Курти узвратио је да су критике међународне заједнице због третмана косовске владе према српској заједници претеране, и да су ЕУ и САД превише забринуте због акција на северу Косова.

Тврди и да је мир на Западном Балкану, а посебно на Косову нешто што он никада није „узимао здраво за готово“, али да је „крхкост мира“ очигледна у целом свету.

"Уз опасности које прете Европи и Блиском истоку, крхкост мира данас је очигледна свуда у свету", упозорио је Курти на конференцији "Балкан Леадерсхип Цонференце" са темом "Мир, стабилност и демографска транзиција на Западном Балкану".

Потенцијали сукоба

Доцент на Факултету политичких наука Милан Крстић каже у разговору за Косово онлајн да све док постоји једнострана радикализација власти у Приштини велики је и потенцијал за избијање сукобе на Косову.

"Док год постоји једнострана радикализација од приштинске владе, потенцијал за избијање сукоба на Косову је велики. Тек када би се читава ситуација стабилизовала тако што би се преговори реафирмисали и када би се престало са кршењем људских права Срба на Косову и Метохији могли би смо да говоримо о деескалацији ситуације. Но, са друге стране, не мислим да је то потенцијал за избијање неког ширег конфликта", истиче Крстић.

Упозорава да је кључ ове радикализације у дугорочном циљу косовског премијера Аљбина Куртија да сведе број Срба на Косову између два и три процента и тиме их, како истиче, претвори у „статистичку грешку“.

"Аљбин Курти има агенду која има дугорочни циљ и тај циљ је очигледно стварање Косова у којој би број Срба био по оној Туђмановој рачуници, негде мање од три или два процента, па да онда када су на нивоу статистичке грешке, више ништа и не значе. Верујем да та дугорочна политика коју он води неће бити заустављена без притиска од споља“, тврди Крстић.

Наглашава да Србија не сме да дозволи Куртију да „легитимизује“ своје жеље, али и да уложи све своје ресурсе према међународним актерима како би се зауставило систематско кршење људских права Срба на Косову.

„Србија мора деловати паметно и не сме срљати у грешке и давати простор Куртију да  легитимизује своје тврдње. Крајем прошлог септембра смо направили једну такву велику грешку која је коштала људских живота, а са друге стране и помогла Аљбину Куртију. Сада морамо бити стрпљиви и паметни, али у исто време морамо и апеловати и потрудити се колико год је могуће да уложимо све ресурсе да међународне актере наведемо на то да зауставе све ово што се тренутно дешава на Косову и Метохији, а то је грубо и систематско кршење људских права Срба“, наглашава Крстић.

Прочитајте ОВДЕ шта је Медведев одговорио на претње пољског генерала

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА