Најновије

ПАКАО НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Непрестано убијање - УН губи конце

Настављају се борбе на Блиском истоку. Најмање 15 особа је убијено, а на десетине их је повређено, у израелским нападима на два подручја на северу Либана и у близини Бејрута. Са друге стране, Хезболах је испалио више од 300 ракета према Израелу.

Док трају борбе, Бенјамин Нетанјаху затражио је од УН-а да евакуише своје мировне снаге из, како тврди, борбених подручја на југу Либана.

Мировне снаге УН-а (Унифил) истичу да су израелски тенкови пробили капију њихове базе на југу Либана, у непосредној близини Плаве линије.

Израелски шеф дипломатије Израел Кац потврдио је одлуку да не допусти генералном секретару Уједињених нација (УН) Антонију Гутересу улазак у земљу због тога што Гутерес наводно није осудио ирански напад на Израел и испољава антисемтиски и антиизраелски став.

''Гутерес може да настави да тражи подршку од земаља чланица УН, али се одлука неће променити", објавио је Кац на Иксу (Твитеру).

Мировне снаге УН у Либану (Унифил) саопштиле су да су израелски тенкови пробили капију како би ушли на позиције мировних снага на либанској страни границе.

Претходног дана, израелске снаге су блокирале кретање снага Унифила, што УН оцењују као флагрантно кршење међународног права и Резолуције Савета безбедности 1701.

"Рано јутрос, мировне снаге на позицији УН приметиле су три вода војника израелске војске како прелазе Плаву линију у Либану. Потом су, јутрос, око 4.30, док су припадници мировних снага били у склоништима, два израелска тенка 'меркава' уништила главну капију и насилно ушла на положај", саопштио је Унифил.

Наводи се да су се израелске трупе унутар базе задржале око 45 минута и да су је напустиле тек након интервенције Унифила преко свог механизма за везу, истакавши да присуство израелске војске доводи мировне снаге у опасност.

Извор: РТС 

 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА