Најновије

Подршка за маме: Представљена књига “Мама, све је у реду, уторак је у среду”

На Светски дан менталног здравља 10. октобра у Marsh Open Space-u у Београду, представљена је књига “Мама, све је у реду, уторак је у среду”.

Фото: Милош Вучићевић

Промоцијом књиге “Мама, све је у реду, уторак је у среду” означен је и почетак истоименог пројекта који има за циљ освешћивање јавности о постпорођајној депресији, коју доживи готово 60% жена у свету. Идејни творци пројекта и ове јединствене књиге, која обухвата 30 прича које су написале маме и једну коју је написао тата, су Маја Маршићевић, Маријана Јорданов и Виолета Сремчевић. Трећина средства од продаје књиге биће усмерена на активности у циљу подршке женама које се суочавају са постпорођајном депресијом.


Пројекат “Мама, све је у реду, уторак је у среду” спроводи се уз сарадњу са Институтом за ментално здравље „Палмотићева“ у циљу побољшање услова рада с мајкама које пролазе кроз овај облик депресије. Представница ове установе, др Маја Милосављевић, у једној реченици је истакла суштински циљ књиге и пројекта: „Када су родитељи довољно добри за себе, онда ће моћи да помогну и својој деци.“

„Ове маме и један тата били су храбри да са нама поделе приче којима се сада смејемо, а које су за њих у том тренутку биле трауматичне. Зато ми је драго што ова идеја није остала у фиоци као један од нереализованих пројекта. У то име захваљујем се на подршци Вулкан издаваштву и бренду Памперс,“ рекла је Маја Маршићевић обраћајући се публици у којој су биле и ауторке и аутор прича.

Током емотивног и пријатељског разговора присутни су сазнали и како је, у изазовно време пандемије корона вируса настала идеја за стварање ове посебне књиге. „Назив књиге је настао по истинитом догађају. Била је то једна среда, али у мојој глави, глави маме бебе од 6 месеци која није спавала заредом 12 дана, био је уторак. У гомили професионалних и мајчинских задатака, у измаглици неиспаваности, побркала сам дане и направила грешку у једном од буџета које сам радила. Није то била фатална грешка, али мене је потпуно сломила. Позвала сам Маријану јер сам морала да се некоме „изјадам“. Из нашег разговора родила се идеја за ову књигу,“ испричала је Маја Маршићевић. 

Маријана Јорданов и Виолета Сремчевић указале су да је ова књига посебна јер је намењена свим мамама које се пре или касније нађу у сличним ситуацијама и помисле да неће успети да „изгурају“ задатак родитељства. Верујемо да ће им ова књига помоћи зато што им ове духовите, искрене и храбре приче поручују да нису саме – истакле су Маријана и Виолета. 


Вече пуно емоција отворило је искрено обраћање ауторке једне од прича др Александре Дамјановић, психијатра и психотерапеута, која се представила и као мама која је доживела постпорођајну депресију. Делове својих прича са публиком су поделили и Марија и Страхиња Ћаловић аутор Дневника једног тате, Милица Глоговац и Ања Радоњић, познатија као Зое Кида. 
Све говорнике публика је поздрављала громогласним аплаузима, а неретко су се из публике чули повици “Браво!“.


Књига “Мама, све је у реду, уторак је у среду” доступна је на сајту и у књижарама Вулкан широм Србије. Куповином ове књиге постајете донатор пројекта Мама све је у реду уторак је у среду. 


Извор: Правда
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА