Најновије

САМООПРЕДЕЉЕНО НАОПАЧКЕ: Куртијеви траже од ЕУ да притисне Србију због "бриселског споразума"

Европска унија још увек није одредила датум састанка главних преговарача у оквиру дијалога Косова и Србије, упркос изјави представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака да ће се исти одржати током октобра месеца. Из владајуће странке на Косову, Покрета Самоопредељење, кажу да се напредак у дијалогу може постићи тек када се потпишу Бриселски споразум и Охридски анекс, док Демократски савез Косова не очекује да ће у дијалогу доћи до напретка, пише Коха.
Приштина

Приштина

Посланица Самоопредељења, Фиторе Пацоли каже да би ЕУ требало да буде директнија и да тражи од Србије да примени Бриселски споразум и Охридски анекс.

"Што се тиче дијалога, инсистирамо да се потпишу Бриселски споразум и Охридски анекс, који ће спровести обе стране. Очекујемо да ЕУ, са новим људима у институцијама и онај ко замени Лајчака, буде директнији и тражи од Србије да спроведе споразум“, истиче Пацоли.

Она додаје да деблокада одлучивања у Цефти и унапређење статуса Косова у том механизму, не мора нужно донети успех у дијалогу.

„Цефта споразум није везан за дијалог. Оно што се десило јесте да је под вођством Србије у Цефти прихвац́ено да Унмик напусти представништво Косова. УЦефти смо циљали и изузетно напорно радили на грешкама из прошлости“, наглашава она.

Посланица ДСК Резарта Красниц́и истакла је да упркос чињеници да је у Цефти створен конструктиван дух, она не очекује позитивне помаке у дијалогу.

„Одлука да се не дозволи улазак робе из Србије била је исхитрена одлука Владе Косова, јер није усаглашена са међународним савезницима. Главно је да још имамо мере, добро је да је та одлука уклоњена, али влада мора да ради на томе да се мере уклоне. Хтела сам да верујем да постоји нови замах у дијалогу, али са овом владом не верујем да ц́е се нешто десити. Долази до назадовања у свим областима, дијалогу и спољној политици“, каже она.

Прочитајте ОВДЕ анализу могућности сукоба и рата на Косову и Метохији

Извор: Косово Онлајн

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА