Најновије

ИЗРАЕЛ ПРЕКОРАЧИО ГРАНИЦУ: Захтевом за повлачење снага УН напустио сва правила и обавезе

Израел није само ушао у сукоб са генералним секретаром УН већ је захтевом да се мисија УНИФИЛ повуче са територије Либана деградирао саму Светску организацију. Израелции неће ући у отворен сукоб са мисијом УН, али инциденти ће се наставити, каже бивши премијер Србије Никола Шаиновић уз оцену да се Израел овако понашао да нема подршку Америке.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху позвао је у недељу УН да измести мировне снаге из „опасне зоне” у јужном Либану, тврдећи да их милитанти Хезболаха користе као „живи штит” у борбама с Израелом.

Израел прешао границу у понижавању УН

Уз петоро повређених припадника мировних снага у три одвојена инцидента од четвртка, Нетанијаху је поручио генералном секретару УН Антонију Гутерешу да је „време да одведете” снаге мисије УН „из упоришта Хезболаха и изван борбених подручја”, што је Гутереш одбио.

Одличан познавалац прилика на Блиском истоку Никола Шаиновић, иначе бивши премијер Србије и потпредседник владе СР Југославије, оцењује да је последња дешавања показују да је Израел изгубио сваку меру у овом сукобу.

„Напустио је сва правила и све обавезе па и обавезе према Уједињеним нацијама. Напад на мировну мисију УН од једне озбиљне државе је намеран и до сада невиђен. Напад и ултиматум Израела Уједињеним нацијама да њихова мисија напусти Либан, а да није промењена Резолуција УН која би то регулисала, произашла је из њиховог произвољног мишљења да мисија „штити“ Хезболах. Али то је опште место преко кога Израел правда читав овај велики сукоб,“ објашњава Шаиновић.

Још један изузетак који је Израел направио а који до сада није виђен је и то што је, додаје Шаиновић, Израел прогласио генералног секретара УН за „персона нон грата“.

„Даљи ток догађања је декласирање УН уопште, јер ако ви генералном секретару УН не дате приступ и желите да протерате припаднике мировне мисије УН а да Уједињене нације о томе нису уопште одлучивале то значи да Израел у ствари суспендује УН. А то може да ради јер има подршку и заштиту Америке и доброг дела Запада, јер би у противном била донета Резолуција СБ УН у којој би се то осудило, а можда би се чак тражила и интервенција", верује Шаиновић.

Користе политичку ситуацију у свету

Овако, каже он, пошто Израел зна да се тако нешто неће изгласати јер ће Америка уложити вето онда су они све ово подвели под један општи рат великих размера.

„Значи, кад све саберемо од Газе до Либана и чак оно што се мање види а то је криза у такозваној Западној обали, где људи свакодневно страдају - а сукоби нижег интензитета медијски су невидљиви - све заједно ово је један велики рат Израела, који жели да искористи ситуацију. А то је ситуација када су велике силе захваћене великим сукобом: Русија и Америка у Украјини, амерички председнички избори, Иран покушава да добије трку са временом да би направио нуклеарно оружје, а док га не направи не може да интервенише. Тако је створена специфична политичка ситуација коју Израел жели да искористи до краја,“ мишљења је Шаиновић.

Наш саговорник сматра да ово још није крај проблема и да ће бити још сличних дешавања.

„Мировне снаге УН су годинама на Блиском истоку али Израел сматра да је ово период кад он не треба ни на шта да обраћа пажњу а што му не прође политички он иде силом. У Израелу рачунају да ће земље чији су војници тамо да их повуку из безбедносних разлога. Поента је што присуство мисије УН затвара један део границе Либана кроз који Израел жели да уђе и да нападне Либан. Али снаге УН су баш због тога ту и постављене да се то не деси и да се обезбеди мир. Међутим, очигледно да је амбиција Израела да нападне све делове територије јужног Либана, па чак и оне који се налазе северно од положаја снага УН,“ каже Шаиновић.

Неће бити директног сукоба са снагама УН

Наш саговорник ипак верује да Израел неће ући у отворени сукоб са мисијом УН али да ће се дешавати демонстрације силе у којима лако може неко да буде повређен па и да настрада, тако да ризик остаје.

„Сад, с обзиром на одлучност Гутереша да не повуче те снаге, а очигледно да ни СБ УН, па чак ни Американци да не би компромитовали своју позицију, не покрећу резолуцију о повлачењу снага, делује да ће све остати за сада на игри нерава а да отвореног напада на снаге УН од стране Израела ипак неће бити,“ закључак је Шаиновића.

Иначе, мировне снаге Уједињених нација у Либану (УНИФИЛ) тврде да су израелски тенкови провалили капију њихове базе и боравили тамо 45 минута, што је осудила међународна заједница.

Премијер Израела је, уз захтев за хитно повлачење снага УНИФИЛ-а са, како сматра, борбеног подручја на југу Либана, поручио Уједињеним нацијама да одбијање да евакуишу ту мисију њене војнике чини их таоцима у рукама Хезболаха, што угрожава њих као и војнике Израела.

Израел је прецизирао да тражи од УН да своје снаге повуче са положаја „до пет километара од Плаве линије” која раздваја две земље, али је тај захтев одбијен.

УНИФИЛ мисија броји око 9.500 војника различитих националности, формирана је након израелске инвазије на Либан 1978. године, а тренутно се у њеном саставу налази и контингент Војске Србије. Мисија има задатак да надгледа прекид ватре којим је окончан 33-дневни рат између Израела и Хезболаха из 2006.године.

Извор: Спутникпортал.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА