Најновије

Кромпир, парадајз, црни лук, паприка, краставац, пасуљ и боранија на врху листе увезеног поврћа током 2023. и 2024.

Кромпир и парадајз убедљиво предњаче када је реч о количинама увезеног поврћа у овој и прошлој години. Од почетка прошле године, до краја августа ове године, у Србију је увезено кромпира у количини од укупно 78.153 тоне, укупне вредности 30,13 милиона евра. Количина увезеног парадајза је мања, али је износ новца плаћен за њега - више него двоструко већи.

Током протекле године у Србију је увезено 196.440 тона поврћа у вредности од 185,77 милиона евра, док је за првих осам месеци ове године увезено 145.606 тона, у вредности од 141,04 милиона евра.

Кромпир, парадајз, црни лук, паприка, краставац, пасуљ и боранија – налазе се у врху лањске и овогодишње листе највише увезеног поврћа, када је реч о количини (тежини у тонама). Само редослед мало варира.

Лане смо количински највише увезли – кромпира, показују подаци Републичког завода за статистику достављени порталу Н1.

Кромпир је у Србију увезен у количини од 48.313 тона, у вредности од 18 милиона евра.

У нешто мањој количини, од 35.021 тоне, увезли смо парадајз који смо платили више него двоструко у односу на кромпир – 41,5 милиона евра.

Трећи на листи увезеног поврћа по количини, односно тежини је – црни лук. За 15.718 тона дали смо девет милиона евра.

Пасуљ и боранија су четврти на листи, у количини од 13.695 тона, у вредности од 19,2 милиона евра.

Пету позицију држи слатка паприка – за 12.287 тона дали смо 16,9 милиона евра.

У 2024. први на листи – парадајз

Када посматрамо увоз поврћа од почетка ове године, па до краја августа, највише смо увезли парадајза – 32.761 тону у вредности од 34,77 милиона евра, показују подаци РЗС.

Следи кромпир – 29.840 тона у вредности од готово 12 милиона евра, потом 11.257 тона краставаца, у вредности  већој од 10,3 милиона евра.

На четвртом месту је црни лук – 10.560 увезених тона које смо платили четири милиона евра.

Пасуљ и боранија су на петом месту – за првих осам месеци ове године увезли смо 8.904 тоне, у вредности од 12,6 милиона евра.

Пољопривредник: „У Србији, људи, нема кромпира“

Подсетимо, почетком октобра је један од пољопривредника који су са тракторима изашли на путеве указао управо на проблем производње кромпира, али и на вишегодишњи захтев пољопривредних произвођача – дизел без акциза на пумпама.

„Ја сам ратар-повртар. У априлу месецу сам потрошио 100 литара по хектару. И онда наводњавам акцизом са горивом од 200-180 динара. То није нормално. Имам 20 хектара кромпира. Знате ли шта је остало од кромпира ове године? После ових топлотних удара два месеца, од кромпира је остала љуска и скроб – ништа. Кромпир ће се морати увозити. У Србији, људи, нема кромпира. То људи не знају. Знате колико је уложено у кромпир? Два милиона кошта семе и четири милиона кошта ђубриво“, каже указао је почетком октобра Јанко Хрчан из Кисача.

Извор: Н1

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА