Током протекле године у Србију је увезено 196.440 тона поврћа у вредности од 185,77 милиона евра, док је за првих осам месеци ове године увезено 145.606 тона, у вредности од 141,04 милиона евра.
Кромпир, парадајз, црни лук, паприка, краставац, пасуљ и боранија – налазе се у врху лањске и овогодишње листе највише увезеног поврћа, када је реч о количини (тежини у тонама). Само редослед мало варира.
Лане смо количински највише увезли – кромпира, показују подаци Републичког завода за статистику достављени порталу Н1.
Кромпир је у Србију увезен у количини од 48.313 тона, у вредности од 18 милиона евра.
У нешто мањој количини, од 35.021 тоне, увезли смо парадајз који смо платили више него двоструко у односу на кромпир – 41,5 милиона евра.
Трећи на листи увезеног поврћа по количини, односно тежини је – црни лук. За 15.718 тона дали смо девет милиона евра.
Пасуљ и боранија су четврти на листи, у количини од 13.695 тона, у вредности од 19,2 милиона евра.
Пету позицију држи слатка паприка – за 12.287 тона дали смо 16,9 милиона евра.
У 2024. први на листи – парадајз
Када посматрамо увоз поврћа од почетка ове године, па до краја августа, највише смо увезли парадајза – 32.761 тону у вредности од 34,77 милиона евра, показују подаци РЗС.
Следи кромпир – 29.840 тона у вредности од готово 12 милиона евра, потом 11.257 тона краставаца, у вредности већој од 10,3 милиона евра.
На четвртом месту је црни лук – 10.560 увезених тона које смо платили четири милиона евра.
Пасуљ и боранија су на петом месту – за првих осам месеци ове године увезли смо 8.904 тоне, у вредности од 12,6 милиона евра.
Пољопривредник: „У Србији, људи, нема кромпира“
Подсетимо, почетком октобра је један од пољопривредника који су са тракторима изашли на путеве указао управо на проблем производње кромпира, али и на вишегодишњи захтев пољопривредних произвођача – дизел без акциза на пумпама.
„Ја сам ратар-повртар. У априлу месецу сам потрошио 100 литара по хектару. И онда наводњавам акцизом са горивом од 200-180 динара. То није нормално. Имам 20 хектара кромпира. Знате ли шта је остало од кромпира ове године? После ових топлотних удара два месеца, од кромпира је остала љуска и скроб – ништа. Кромпир ће се морати увозити. У Србији, људи, нема кромпира. То људи не знају. Знате колико је уложено у кромпир? Два милиона кошта семе и четири милиона кошта ђубриво“, каже указао је почетком октобра Јанко Хрчан из Кисача.
Извор: Н1