Најновије

"Њујорк тајмс": Руске снаге напредују, Украјина ће морати да преиспита присуство у Курској области

Током протеклих неколико дана, руске трупе су интензивирале напоре да истерају украјинске снаге са територије коју су заузеле у Курској области Руске Федерације.

Русија је повратила контролу над неколико села у својој западној области, на коју је Украјина извршила инвазију током лета и тиме отежала Кијеву држање територије коју сматра кључном полугом за приморавање Москве на преговоре о окончању сукоба, пише "Њујорк тајмс".

Током протеклих неколико дана, руске трупе су интензивирале напоре да истерају украјинске снаге са територије коју су заузеле у Курској области Руске Федерације, покренувши неколико напада предвођених оклопним возилима.

Како наводи амерички лист, мапе које приказују стање на фронту, направљене уз помоћ сателитских и снимака са прве линије фронта, показују да су руске снаге забиле клин у западни бок украјинске избочине, притом заузевши још најмање три насеља.

"Генерално, ситуација у Курску није тако добра", навели су чланови "Дипстејта", портала који има блиске везе са украјинском војском и који се бави анализом стања на фронту.

Према њиховим речима. "украјинске снаге предузимају мере стабилизације фронта, али је изузетно тешко повратити оно што је изгубљено".

Емил Кастехелми, војни аналитичар из групе "Блек бирд" са седиштем у Финској, рекао је да су неки елементи руских јединица "успели да напредују релативно далеко у позадину украјинске војске, што је изазвало проблеме и губитке на украјинској страни".

"Њујрок тајмс" подсећа да је офанзива украјинске војске у Курској области имала два примарна циља – да примора Кремљ да преусмери трупе са других делова фронта како би одговорио на напад, чиме би се ублажио притисак на украјинске снаге и да заузме територију коју ће Москва настојати да поврати, потенцијално приморавајући је да седне за преговарачки сто.

Док се чини да први циљ до сада није успео, будући да је команда руске војске распоређивала резерве из Русије док је истовремено интензивирала нападе на истоку Украјине, званичници у Кијеву су се држали другог циља као дела свог такозваног "плана победе" да присиле Москву на мировне преговоре.

Амерички лист наводи и речи Владимира Зеленског да је "Курска офанзива једна од етапа за окончање рата", али напомиње и да свако напредовање руске војске на овом делу фронта умањује снагу ове полуге за преговарање.

"Руски контранапади стално умањују политички значај територије у Курској области под контролом Украјине. Ако се тренутни тренд настави, Украјинци ће можда морати да преиспитају своје присуство у тој области и будућност целе операције", изјавио је Кастехелми.

Подсећања ради, 10. септембра, руска војска је покренула контранапад у Курској области у склопу ког је до краја истог месеца западно крило украјинске војске потиснуто све до линије Ољговка–Љубимовка–Свердликово, док су на другим деловима Курског бојишта забележена мања померања руске војске – конкретно ослобађање села Борки и Спаљно, као и потискивање украјинских трупа из Семеновке. 
 

Офанзивна дејства руских снага настављена су и током октобра, па је до данас ослобођен низ насељених места, а део украјинских јединица јужно од Љубимовке је стављен у полуокружење.

Како примећује "Њујорк тајмс", украјински званичници су генерално тихи о ситуацији у Курској области, "како би се очувала безбедност операције".

Кастехелми је рекао и да је "јасно да се украјинске линије не држе баш добро", напоменувши да изгледа да украјинска војска још није изградила никаква већа утврђења у тој области, што отежава њену одбрану, и додао да се западни бок, који руске снаге нападају, налази на релативно отвореном терену, са неколико урбаних центара које Украјинци могу да користе да се укопају.

Амерички лист додаје да је офанзива украјинске војске у Курској области довела до исцрпљивања људских и материјалних ресурса Кијева, који су преко потребни на другим деловима фронта, како би се зауставили напади руске војске који се настављају несмањеним интензитетом.

РУСКА ВОЈСКА ИЗВРШИЛА УДАР ПО ОДЕСИ! Елиминисани страни и украјински официри

Извор:Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА