Најновије

ОГЛАСИО СЕ ТАЈВАН: 16 кинеских авиона прешло средњу линију

 Министарство одбране Тајвана саопштило је да је данас до 8 сати ујутро детектовано 25 кинеских ПЛА авиона, 7 ПЛАН бродова и додатна 4 брода који су активно учествовали у операцијама око острва. Од тога, 16 авиона прешло је средњу линију Тајванског мореуза и ушло у југозападни и источни идентификациони ваздушни простор (АДИЗ) Тајвана. Тајванске оружане снаге надзирале су ситуацију и реаговале у складу са претњама.

Ове акције део су кинеске војне вежбе под називом "Удружени мач 2024Б", која има за циљ да процени способност источне команде Народноослободилачке армије (ПЛА) у извођењу мултидоменских операција. Према саопштењу кинеске стране, вежба симулира блокаду главних тајванских лука и вршење прецизних удара на кључне циљеве на острву, како копнене, тако и поморске.

Овај потез је изазвао додатне тензије у региону, с обзиром на већ постојећу осетљивост ситуације између Пекинга и Тајпеја. Западни савезници Тајвана, укључујући Сједињене Државе, изразили су забринутост због кинеске активности и позвали на смиреност, упозоравајући на могуће последице било какве ескалације.

НА СВЕ СТРАНЕ ОПАСНЕ ВАРНИЦЕ: НАТО почиње нуклеарну вежбу изнад западне Европе

Извор: Правда.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА