Најновије

ОРБАН ИМА ПОКЛОН ЗА ТРАМПА: Како да избегне помоћ Украјини

Према плану мађарског премијера, Трамп ће имати шта да каже републиканским гласачима и увери их да, ако буде изабран, неће дати Кијеву ни цента.

Мађарски премијер Виктор Орбан смислио је план за републиканског кандидата у председничкој трци у САД Доналда Трампа како да одбије помоћ Украјини, пише "Политико".

"Орбан се спрема да уручи велики политички поклон свом најбољем пријатељу преко Атлантика, бившем председнику САД Доналду Трампу. Орбан је смислио начин на који би Трамп, ако у новембру буде изабран за други мандат у Белој кући, могао да се се извуче из кредита од 50 милијарди долара које су САД, Европска унија и лидер земаља Г7 понудили Украјини", открио је амерички лист.

Према Орбановом плану, Трамп ће имати шта да каже републиканским гласачима и увери их да, ако буде изабран, неће дати Кијеву ни цента.

"Политико" појашњава да ће Трамп, ако Брисел и Вашингтон заједнички доделе зајам, бити приморан да га плаћа дуги низ година, али да, ако буде одобрен без учешћа САД, неће имати такве обавезе.

"Мађарска неће пристати на промену правила која би омогућила Вашингтону да игра главну улогу у зајму све до после избора у САД", преноси лист.

Према споразуму Г7, целокупна сума од 50 милијарди долара би требало да буде враћена из профита оствареног од замрзнуте руске имовине, од којих се већина држи у ЕУ.

Бела кућа је првобитно своје учешће у пројекту условила изменама режима санкција ЕУ, захтевајући да руска имовина у Европи остане замрзнута најмање три године.

Мађарска је касније ставила вето на план и инсистирала да се санкције обнављају сваких шест месеци, а то је приморало Европску комисију да предложи алтернативни план за прикупљање до 35 милијарди евра из укупног буџета блока – решење које захтева подршку већине земаља чланица ЕУ.

Ако се САД придруже програму, износ који ЕУ плаћа могао би да буде смањен. Западни званичници кажу да америчка влада разматра различите износе, укључујући могућност доприноса од 5 милијарди долара - што је еквивалент руске имовине замрзнуте у САД.

Професорка Поповић: Вучић има два задатка – да обезбеди литијум Европи и да преда Косово

Извор: Рт.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА