Најновије

Професорка Поповић: Вучић има два задатка – да обезбеди литијум Европи и да преда Косово

Професорка Економског факултета у пензији и ауторка анализе о исплативости пројекта „Рио Тинта“ у нашој земљи Даница Поповић оценила је у "Иза вести" да би по становнику Србије годишња зарада од ископавања литијума била 2,6 евра. 

„На основу економске и финансијске анализе, као и због многих ризика везаних за његово спровођење, пројекат Јадар није оправдан и треба га зауставити“, закључак је Зорана Дракулића, оснивача Поинт Групе са искуством у рударству, Бошка Мијатовића, оснивача Центра за либерално-демократске студије, Дејана Шошкића, професора економског факултета и бившег гувернера Народне банке, и Данице Поповић, професорке економског факултета у Београду у пензији.

Аутори анализе кажу да су економски ефекти пројекта Јадар крајње неизвесни, док су у најповољнијем сценарију равни нули.

Професорка Даница Поповић сматра да председник Србије тренутно има два задатка.

„Један је Рио Тинто, да обезбеди оно што је потребно ЕУ и Немцима, а то је да имају литијум у Европи и да направе драстични одскок од кинеског литијума и од кинеског тржишта. Ми смо ту као нека њихова заштита. Друго, што је Вучићев задатак, јесте да преда Косово. И мислим да се сва ова халабука намерно диже на оволики ниво да се о Косову не би говорило“, оцењује професорка.

Када је реч о финансијским параметрима, како каже, циљ је да се у мноштву података ствари мање јасно виде, као и да су студијом коју су урадили желели да покажу да би по становнику Србије годишња зарада од ископавања литијума била 2,6 евра.

До тог податка су дошли, каже професорка, тако што су на сајту Рио Тнта нашли студију „Ерго института“ који је према њеним речим – прилично непознат.

„Ми смо узели званичне податке Рио Тинта. Дакле, бројеви којима ми оперишемо су бројеви и студија Рио Тинта. Они говоре о томе да ће остварити једну милијарду годишње и да ће од тога 695 милиона бити годишњи приход. Значи 695 милијарди за 40 година“, истиче.

Трошкове које би компаније имала, каже саговорница Н1, не би били утрошени у Србији.

На питање која је логика наше држеве ако би „губили“ од рударења литијума, професорка наводи:

„Није то наша логика, то је логика Европске уније и Немачке. Био је господин Шолц да нам објасни како ми то треба да радимо. То је почело због политичке потребе Европе да се супростави Кини. Они не знају шта ће да раде са Кином и кинеским литијумом и са кинеским електричним аутомобилима. Америка је ставила 100 одсто царину на кинеске електричне аутомобиле. Европа око 50 одсто. Они су очајни, не знају шта ће. Једна од ствари коју они могу да ураде јесте да започну сопствену производњу у земљи. То је као у социјализму, када смо ми покушавали да заменимо све. Све то сад ради Европа и прави сопствени литијум“, објашњава.

РУСКО ОРУЖЈЕ ПРЖИ НАТО ПОЈАЧАЊА: Фронт говори дословно све и ту нема лажи

Извор: Н1.рс

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА